Публикация

Бойко Борисов е приел оставката на здравния министър

Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова е подала оставка, а премиерът я е приел, съобщиха от Министерския съвет.


Новината дойде изненадващо, тъй като по-рано днес проф. Борисова каза пред журналисти, че такава не й е искана и не е обсъждана с министър-председателя.


"Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми, тъй като нямам джоб, тя е в папката ми", заяви тя.

Проф. Анна-Мария Борисова напуска поста си по-малко от шест месеца от назначението й на мястото на д-р Божидар Нанев.

Напрежението срещу провежданата здравната политика нарасна особено през последните дни, когато на сайта на Министерството на здравеопазването беше публикувана концепция, в която е записано въвеждането на официално доплащане при болнично лечение. Срещу това се обявиха и лекари, и синдикати, и пациенти.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги и решението за това е взето на заседание на ръководството на ГЕРБ.

Днес проф. Борисова заяви пред Би Ти Ви, че изказването на премиера е точно, тъй като все още няма остойностяване на медицинските услуги и не е ясно колко ще е доплащането, но такова ще има.

Тя отправи критики към финансовия министър за кризисната ситуация с финансирането на здравеопазването.

Вчера от БСП и ДПС обявиха, че подготвяният вот на недоверие към правителството ще бъде заради здравеопазването.

От СДС пък поискаха оставката на проф. Анна-Мария Борисова заради непознаване на здравната система, довело до вземане на грешни решения, както и заради липсата на компетентност и воля за реформиране.

Коментарите

От Българският лекарски съюз заявиха, че оставката на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова няма да реши проблемите в сектора. Тя не променяла и намерението за ефективни протестни действия през октомври.

Депутати от БСП и ДПС коментираха, че с отстраняването на проф. Борисова основанията за вот на недоверие не отпадат.

От СДС нарекоха освобождаването на здравния министър „добър знак” и посочиха, че премиерът е прозрял посочените от тях проблеми в здравеопазването.

Председателят на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова каза, че „здравната реформа е зациклила” и проф. Анна-Мария Борисова не се е справила с нея.

„Реформата е въпрос на политическа воля, не мисля, че ще се забави повече”, отбеляза Десислава Атанасова.


Коментари