Публикация

Само 7-8 болници в София ще приемат пациенти с коронавирус

Само 7-8 болници в София ще приемат пациенти с коронавирус

За изминалото денонощие у нас са доказани нови 24 случая (11 жени и 13 мъже) на коронавирусна инфекция. 10 от тях са приети в болници. Изследвани са 874 души.

Така общият брой на случаите на COVID-19 в нашата страна е 2259

- увеличение с 1,1%.


Тези данни оповести главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от БНР.
В болници в страната са 299 души. 36 са интубирани.


Заразените деца до 18-годишна възраст до момента са общо 133 или 5,8%.

Двама новозаразени медици

Броят на заразените с коронавирус медицински служители вече е 242. Има два нови случая – заболял е лекар от София и медицинска сестра в Ямбол.


„Заразените медицински лица са 11% от случаите, но това е съпоставимо с картината в Европа. Средният процент на заразените медицински работници в Европа е 13“, подчерта доц. Кунчев.

Излекуваните пациенти са 646

През изминалото денонощие в страната са починали двама пациенти, с установена коронавирусна инфекция. В столичната болница „Света Анна“ е починал мъж на 79 години. Жена на 93 години е починала в многопрофилната болница в Лом. Тя е от дома за стари хора в Кула. Имала е хронична обструктивна болест на сърцето и хипертония.


„От всички починали общо 73 са мъже, а 39 - жени. Средната възраст на починалите е 66,5 години“, допълни доц. Кунчев.

Ще има 7 или 8 COVID-болници в София

От Щаба са стигнали до извода, че при сравнително малкия брой хора, които се нуждаят от болнично лечение в София, по-добрият вариант е да се изберат 7 или 8 болници, които да работят с новоприети, а останалите лечебни заведения да бъдат освободени, за да обслужват населението на града, което от месеци е отлагало нуждите си от медицинска помощ. COVID-отделенията в останалите няма да бъдат закривани, но ще останат като резерв.


„Основната бройка положителни ще продължи да бъде лекувана във ВМА, в „Пирогов“, в УМБАЛ „Александровска“, в Инфекциозна болница, в „Света Анна“, във Втора градска, в Белодробна болница... Това ще даде възможност както на другите, така и на тях, да работят доста по-интензивно. Бих приканил всички хора, които по някакви причини отложиха дотук търсенето на медицинска помощ по повод хронични заболявания и отложени планови операции, че сега вече спокойно могат да се обърнат към лекарите и да потърсят необходимата помощ. Тяхната безопасност е гарантирана. Гарантирана е с това, че всички тези болници, особено най-големите, специализираните COVID-отделения са самостоятелни сгради с абсолютно самостоятелен персонал; няма смесване на потоци; има контролиран достъп, така че всички останали отделения и клиники могат да работят безопасно и да приемат пациенти“, изтъкна главният държавен здравен инспектор.

Коментари

Анонимен
19 май 2020 17:35

Как ще се издържат тези Covid болници, като намалеят плановите приеми, д-р Кунчев ?