Публикация

Половината от българите не ходят на зъболекар

Всеки четвърти тийнейджър на 18 години е с поне един изваден зъб.


80% от 6-годишните български деца имат по 4-5 кариеса на млечните зъби, а 14-годишните са с по 8 кариеса.
Всеки четвърти тийнейджър на 18 години е с поне един изваден зъб.

Това съобщи д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„53% от българите не посещават редовно зъболекар. 8 на сто не си мият зъбите изобщо. 38% си мият зъбите само веднъж дневно, сочи проучване от 2008 г., обхванало 2300 българи”, съобщи д-р Донка Забуртова, главен секретар на БЗС. 

Данните от друга анкета, в която са се включили 500 души, сочат, че 51% от хората се оплакват от кървене на венците и само 15% смятат, че това е сериозен проблем. А той наистина е такъв и може да доведе до падане на зъб, обясни д-р Забуртова. 

Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване и е напълно предотвратимо. В Европа този проблем струва на здравноосигурителните системи 54 млрд. евро.

„Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина”, подчерта още д-р Николай Шарков.

Той информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че по-голямата част от лечението им е изцяло платено от Националната здравноосигурителна каса. За децата и младежите до 18 години денталният пакет включва обстоен преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Здравноосигурените пациенти над 18 години имат право на преглед и две лечебни дейности. Сумата, която НЗОК отпусна за дентално здраве през 2010 г., е 91 млн. лв.

„Нито учителите, нито зъболекарите ще направят това, което трябва чрез личен пример да покажат родителите в грижата си за оралното здраве. Ние сме решението на проблема, наречен кариес. Но хората трябва да поемат тежкия кръст да повишават здравната си култура”, добави д-р Светослав Гачев, заместник-председател на зъболекарския съюз.

От 1 октомври започва планираното национално епидемиологично проучване по  Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 18 години. Изследването ще обхване 21 хил. деца от малки и големи общини, които са от три възрастови категории -  6-годишни, 12-годишни и 18-годишни. В него ще участват над 60 преподаватели от Факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна. 
Подобно мащабно епидемиологично проучване не е правено от 1982 г.

„Програмата за профилактично покритие на фисурите (силанизиране) на новопробилите зъби при децата от 6 до 8 години, за която трябват между 500-700 хил. лв. годишно, няма да започне през 2010 г. поради липса на финансиране”, съобщи още д-р Николай Шарков.

От 1 октомври 1002 зъболекари от цялата страна ще преглеждат безплатно. Имената на специалистите са публикувани на сайта на съсловната организация - www.bzs.bg.

Коментари