Публикация

Реформата в здравния сектор – след кризата с коронавируса

Реформата в здравния сектор – след кризата с коронавируса

Здравната система беше поставена под голямо напрежение. Тя има нужда от преструктуриране. В толкова сложна епидемична обстановка обаче реформа трудно се прави. Предстои да се извърши промяна в модела на финансиране на системата. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след периода на епидемичната обстановка.


Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред БНТ.


Министърът уточни, че

на този етап не се коментира евентуално увеличаване на здравната вноска

Той изтъкна, че сега при извънредната ситуация болниците са достатъчно добре финансирани.


„Предприехме извънреден механизъм на финансиране на лечебните заведения. Осигуряваме 85% от средномесечния разход“, отбеляза Кирил Ананиев.


Здравният министър е категоричен, че

няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на здравната каса

„Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците. Те реагираха изключително професионално в този период и благодарение най-вече на тях овладяваме тази ситуация“, подчерта министър Ананиев.


И изтъкна, че здравната система ще издържи.
„В някои лечени заведения има проблеми, но сме предприели спешни мерки. Там, където е възможно, командироваме медици, доброволци. Изпращаме в друго лечебно заведение, ако капацитетът е изчерпан, увеличаваме спешната помощ, броя на линейките“, заяви здравният министър.


Той коментира и взетото решение за

отваряне на детските градини и ясли от 22 май:

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка, която облекчава условията на живот на българските граждани, трябва да бъде много добре анализирана.


С министъра на образованието Красимир Вълчев неслучайно сме написали указания, мерки в обем от 9 страници, които трябва да се спазват в детските градини и ясли, с оглед да съхраним здравето и живота на децата.

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, стана ясно от думите на министъра.


В интервюто пред националната телевизия той посочи и какви са мотивите да остане в сила

забраната за провеждане на абитуриентски балове

Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат след като мине фазата на разпространение.

Кирил Ананиев поясни и защо се е стигнало до толкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение.


„Категорично не мисля, че съм изпуснал контрола. Ние искахме да предприемем най-адекватните и своевременни мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване“, обясни министърът.


И изтъкна, че работи прекрасно с Националния оперативен щаб.


„Винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно, коментираме и анализираме всичко“, подчерта министър Ананиев.


Той допълни, че щабът ще съществува, докато прецени министър-председателят, най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни).

Коментари

Смешни сте! Коронавирусът явно води до прозрения и започнахте да сипете мъдрости! Жалко че не дойде 10 години по рано да го оправите това здравеопазване най накрая!