Публикация

Новото нормално при връщането на работа

Новото нормално при връщането на работа

Какви мерки трябва да спазват работодатели и служители в процеса на връщане на работа след извънредната ситуация
 

Рестартираме живота след извънредната ситуация и се връщаме към познатия ни стил на живот и работа… но не точно. Физическа дистанция, маски, ръкавици и дезинфектанти, спазване на разстояние и изострено внимание при общуване с колеги и приятели. Това са някои от характеристиките на новото нормално поведение.

 

Според д-р Мария Титопулу целият ни ритъм на живот вече се съобразява с новата действителност. Освен повишените мерки за хигиена новите условия означават нова организация на работното място, обръщане на по-голямо внимание на здравето и безопасността на работещите хора. Всички ние ще започнем да прилагаме новите мерки и постепенно ще свикнем да живеем с тях.

 

Доктор по социална медицина и организация на здравето и фармацията към Медицинския университет в София, Мария Титопулу е и зам.-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ – компания с доказана експертност в безопасните условия на труд. „Ролята на консултантите по здраве и безопасност е особено отговорна в последните месеци, защото информираността е от особено значение. Длъжностните лица във фирмите, всички колеги от службите по трудова медицина вече трети месец изключително активно работят по темата. Неясноти обаче все още има. При нас пристигат непрекъснато въпроси за това какво да е разстоянието между служителите на едно работно място и дали може навсякъде да се осигури такава дистанция“ – сподели тя в интервю за предаването Плюс – Минус по Нова ТВ.

 

Тя подчерта, че предпазните средства се осигуряват от работодателя. Заповедта на министъра на здравеопазването ясно посочва, че разстоянието е минимум един метър и половина в офиса и в производственото помещение.

 

Какво се случва, ако няма място да се дистанцират всички служители, които трябва да бъдат на работа?

 

Тук на място идват добрите производствени практики. Ние непрекъснато обменяме опит с колегите от Европа. Препоръчваме да се избягват пиковите часове в началото в края на работния ден и по време на почивките. Съветваме нашите клиенти и партньори да направят по-гъвкав график на работа, да реорганизират процеса, да редуцират работните смени така, че да ограничат контактите на хората и едновременно с това да може да се спазва  разстояние. Тук влизат новите форми на работа и заетост, гъвкавите работни часове, удълженото работно време и разбира се, все още остава актуална опцията за работа от разстояние. Сега е моментът тези теми да придобият публичност и да навлязат в практиката.

 

Където е възможно, нека хората да продължат да работят от вкъщи.

 

Има доста модерни видове работа. В моята книга „Мениджмънт на превенцията на производствения травматизъм“ анализирам именно новите форми на работа. Книгата излезе мината седмица и макар че е писана преди година, е много актуална в сегашната ситуация. Има малко неща, които си мислим, че знаем, но сякаш често пренебрегваме – например какво да правим с вентилацията, какво да правим с отпадъците, които се събират?

 

Работещите хора, служителите е важно да са наясно с опасностите и с рисковете на своето работно място, а не само на тези във връзка с COVID-19. Хората е необходимо да знаят правата си и как да се пазят, за да бъдат здрави. Например по отношение на вентилацията трябва да се следи редовно почистването на филтрите. Миналата седмица проф. Мутафчийски засегна темата за хепафилтрите във Военномедицинска академия. След това излезе информация, че се въвеждат вече и в авиацията.

 

Ние от ЛОТ-КОНСУЛТ миналата седмица започнахме видео рубрика с въпроси и отговори във формата на уебинар. Основна група от въпросите беше точно по отношение на мониторинга на качеството на въздуха, където показателите се следят в реално време, така че да има възможност хората да знаят, че работят в чисти условия. През зимата много се говори за пречиствателни овлажнители за въздуха, имахме проблем с фините прахови частици – всички тези неща са свързани и превенцията за тях все повече навлиза в практиката.

 

В много офиси и предприятия има доста добре изградени и действащи вентилационни системи. Където няма, е добре да се инвестира в тяхното въвеждане. Относно климатиците – аз бих препоръчала да се използват редовно вентилатори, да се проветряват редовно помещенията и да се редуцира броят на работещите в помещения.

 

Трябва ли да затворим помещението, ако се установи болен от COVID-19?

 

Един болен не би трябвало да дойде на работа. Човек със симптоми, подобни на COVID-19, можеше да бъде установен още през март месец. Компаниите разработиха съвместно със своите консултанти по безопасност правила и инструкции как се действа в такъв случай. В практиката вече се срещат случаи, в които има заболели работещи. Тогава се действа съгласно правилата. Няма нищо различно, нищо непознато и ново, което да влиза в сила сега. Човекът със симптоми трябва да бъде отделен в отделно помещение. Да се свърже със своя личен лекар. Има разписана процедура как се действа - установява се кръгът на контактните лица и се работи по протокол. Но не се налага фирмата или предприятието да затваря[U4]  и да поставя всички под карантина, докато не излязат резултатите от проверката.  

 

Аз мисля, че тази криза ни научи на това да търсим информация, да бъдем активни, да бъдем прозрачни и отворени към света.  Това, което се случва в България, се случва по цял свят. Ситуацията няма аналог. Няма държава, която да не е засегната. Работодателите, които искат да научат уроците си, ги учат непрекъснато. За щастие ние работим с такива. Това е шанс, възможност да реализираме процеси и политики по здраве и безопасност, правилници за вътрешния трудов ред, да актуализираме редица документи, както например оценката на риска за здравето и безопасността на служителите.

 

 

Коментари