Публикация

До какви усложнения може да доведат проблемите с жлъчката?

Проф. д-р Тома Пожарлиев, завеждащ клиника по обща и ендоскопска хирургия, УСБАЛ „Св. Анна”, София, в интервю за Хелт медия.



Проф. Пожарлиев, какви са ранните признаци, че човек има проблеми с жлъчката?
Това е сложен въпрос, тъй като човек може да е болен, без да има каквито и да било оплаквания. Затова е изключително важно хората да имат културата и да се преглеждат профилактично, особено когато говорим за заболяване на жлъчния мехур или т.нар. камъни в жлъчката. Това е едно доста често срещано заболяване в съвремието и води до сериозни усложнения.

Камъните обикновено се образуват в жлъчния мехур. Не е ясна причината за това, но впоследствие се получава възпаление. По-сериозното усложнение е, когато тези камъни се придвижат по жлъчния канал, запушат го и човек пожълтее. Точно тогава са големите и силни болки под лъжичката. Иначе жлъчните кризи почти не съществуват. Усеща се тежест в дясното подребрие след нахранване. Само при възпаление се появява болка отдясно и се вдига температура. Твърде вероятно е обаче да няма каквито и да било симптоми. За профилактика е достатъчно човек веднъж годишно да си прави ехография. Прегледът не е нито скъп, нито вреден или пък болезнен и дава информация както за жлъчния мехур, така и за състоянието на черния дроб, бъбреците, матката, яйчниците.

Начинът на живот свързан ли е с тези проблеми?
Застоялият начин на живот или хормонално нарушение могат да доведат до появата на камъни в жлъчката. При жените проблеми с жлъчката често се появяват след бременност.

За коя възраст и за кой пол са най-типични?
До 50 години страдат повече жените, особено пълните и русите. Над 50–55-годишна възраст започват да боледуват и мъжете. Като цяло се среща при по-възрастни хора. Естествено има и прецеденти.

Какво е съвременното лечение и може ли да се мине без операция?
Освен оперативната интервенция съществува и друг метод – разтваряне на жлъчните камъни. Използва се, когато те са много малки и не е възпалена стената на жлъчния мехур. Лечението е медикаментозно и продължително. Около 50% от пациентите, които са ползвали този метод, се излекуват след лечение в продължение на 5 години. 60% от тях обаче получават след години отново камъни в жлъчния мехур. Затова препоръчително е отстраняването на жлъчния мехур, защото него ако го няма, няма къде да се образуват. Билките и другите народни методи не разтварят камъните.

Какво може да се случи, ако човек получава жлъчни кризи, но го е страх от операцията?
Запушване на жлъчния канал и възпаление на жлъчката. Тук вече и самата операция е по-сложна, защото освен отстраняването на жлъчния мехур трябва да се отварят и жлъчните пътища, да се почистват и да се възстановява проходимостта на жлъчката.
Друго усложнение е панкреатитът, който в много случаи има летален изход. Продължителното застояване на тези камъни може да доведе и до ракови образувания. Затова дори и пациентът да няма оплаквания, при наличието им е добре да се направи операция. Тя е по-малко рискова и страхът от нея е абсолютна глупост.

С какво съвременните технологии промениха лечението на жлъчните болести?
Ендоскопското отстраняване на жлъчния мехур или т.нар. безкръвна операция е революция в медицината. Практикува се по света и вече повече от 20 години и у нас. Възстановяването след операцията е бързо, в рамките на няколко дни, като все пак зависи от възпалението.

Остават ли някакви трайни ограничения във всекидневието след отстраняване на жлъчния мехур?
Не. Преди операция се спазват повече ограничения и диети, отколкото след нея.

Коментари