Публикация

Премиерът е готов с новото предложение за здравен министър

Вече 20 години в българското здравеопазване няма реформа. Всички правителства сменят по няколко министри, посочи Бойко Борисов.


"Наясно съм с името на новия министър, но няма да го кажа сега. Както трябва да се съобщи, така ще бъде съобщено", посочи министър-председателят Бойко Борисов пред "Нова телевизия".

Той отбеляза, че не съжалява, че е приел оставката на проф. Анна-Мария Борисова и допълни: "Има основно правило - след като загубиш подкрепа, след като не можеш да проведеш реформите с подкрепата, която ти е необходима от парламента, кабинета и обществото - това е най-правилното решение. Няма смисъл да се чака месеци наред, както беше в предишните кабинети и след това да се взимат решения под натиск".

Бойко Борисов припомни, че преди време на сайта на здравното министерство беше обявен търг за закупуване на апаратура, като беше установено, че спецификацията е написана от представител на фирма производител на оборудване. 

"Няма да се обяснявам пред обществото дали няма лобизъм, дали няма конфликт на интереси", каза премиерът.

Според него не е трябвало да се обявява 20% доплащане в болниците, без да са питани хората, бранша, без да са направени необходимите изчисления.

"И да е правилно това решение, защото много от специалистите са убедени, че трябва да има доплащане, то първо ние трябва да го решим в кабинета, да го решим в парламента и тогава аргументирано да го представим на хората. Не могат да го прочетат от сайта на министерството и всички ние да го научим оттам", посочи министър-председателят.

"20 години в българското здравеопазване няма реформи. Проф. Борисова положи максимални усилия в една система, която тотално е скапана през годините, система, която е направила българите да са най-болни, защото нито има профилактика, нито има лечение като хората. Една система, която съществува с доплащане под масата - или ни пращат към частния кабинет, или ни карат да купуваме лекарства и консумативи”, каза още премиерът Борисов.

Коментари