Публикация

На свобода - и ние, и циститът

На свобода - и ние, и циститът

Днес, след като вече измина седмица „свобода“ след отпадането на извънредното положение, думата имунитет продължава да кънти навсякъде около нас – по ТВ, радио, интернет, вкъщи ... И като стана дума за имунитет – по време на пандемия, именно отслабването му е причина за появата и на други инфекции, които може дори да са нехарактерни за нас. Такава инфекция например е циститът – най-вече бактериална инфекция, която засяга долната част на пикочните пътища. Обратно на остарелите твърдения, че циститът е резултат от настинка, той често я съпътства, но поради неспособността на отслабената имунната система да отговори навреме.

 

Циститът най-често (в над 80% от случаите) се причинява от много упоритата бактерия E.coli

 

Тя нормално обитава чревния тракт, но попадне ли в уретрата, лесно се придвижва до пикочния мехур и инфектира стените му. В 90% от циститните оплаквания потърпевшите са жени. Това е така поради анатомичната предразположеност на женския пол – а именно много по-късата уретра (пикочен канал) в сравнение с тази при мъжете.

 

В медицинските среди този тип инфекции не се смятат за сериозни, ако се лекуват навреме и правилно. Когато не се обърне внимание на уринарната инфекция обаче, микроорганизмите могат да достигат бъбреците. А бъбречните инфекции вече могат да бъдат много опасни. При тях съществува и риск от трайно увреждане на тези жизненоважни органи.

 

Цистит - как да се справим

Кои са основните симптоми?

 

Няма да ги сбъркате – често и оскъдно уриниране (през 10-20-минутни интервали), придружено с парене или режеща болка, мътна урина (понякога с наличие на кръв).

 

Ако са вече налице, има два основни начина за тяхното премахване:

  • Медикаменти според наличието на микроорганизми в урината – предписват се от лекар, след направените нужни изследвания. При бактериална инфекция (която е най-честият случай) се прилага антибиотична терапия. Действа бързо и в повечето случаи безотказно. Все пак, както и при респираторните и други заболявания, антибиотиците крият и странични ефекти, най-вече свързани с нарушаване на естествената микрофлора, затова е добре да се комбинират с подходящи регулиращи продукти.
  • Фитотерапия – приемането на плодове, билкови чайове, растителни екстракти с доказано действие при цистит. Един от най-популярните природни продукти срещу бактерията E.coli е американската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon). Съставът на плода й е по-различен от този на останалите боровинки и само той доставя вид флавоноиди (проантоцианидини тип А), със свойството да блокират необратимо тази упорита бактерия. Колкото повече са плодовете от Vaccinium macrocarpon, толкова по-висока е концентрацията на тези флавоноиди и съответно толкова по-силен и бърз е ефектът им срещу устойчивата бактерия.

Днес има много продукти, които предлагат екстракти от боровинки

 

Задължително обръщайте внимание на вида боровинка в тях, както и на концентрацията на проантоцианидините, която предоставят. Продуктите от серията Urinal® например съдържат високо концентриран екстракт от Vaccinium macrocarpon. Най-висока концентрация се съдържа в Urinal Akut® - само две таблетки дневно се равняват на 846 g плодове от американска червена боровинка. Затова ефектът настъпва още на първия ден от приема.

 

Коментари