Публикация

БЛС: Сезирана е прокуратурата за изчезналите пари от здравната каса

Българският лекарски съюз внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезналите от бюджета на НЗОК за 2009 г. 319 млн. лв.


Това съобщи съсловната организация.

„От средствата за здравно осигуряване, събирани от НАП от граждани и юридически лица, липсва приблизителната сума от 319 млн. лева. Тези задължителни вноски би   следвало да са част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2009 г., но не фигурират там. Същите са отклонени неправомерно и не са използвани за   заплащане на здравни грижи, каквото е  тяхното предназначение”, се посочва в сигнала, подписан от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Според съсловната организация незаконното поведение на длъжностни лица от  Министерството на финансите, респективно на длъжностни лица от НЗОК, е в грубо противоречие с чл. 22 от Закона за здравното осигуряване, който предвижда, че бюджетът на касата е основен финансов план за набиране и разходване на паричните средства на задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.

„Както беше оповестено в публичното пространство, БЛС постави въпроса за съдбата на посочените 319 млн. лв. многократно на различни срещи, с най-отговорни    длъжностни лица от Министерството на финансите, Министерството на   здравеопазването и НЗОК.  Задоволителен отговор не се получи от нито едно ведомство.

Мълчанието на трите институции и посочените като незаконни действия мотивираха  Управителния съвет на Български лекарски съюз да се обърнем с молба към главния прокурор, за да бъде възложена съответната проверка. Правните аргументи се свързват  с евентуално престъпление по служба – превишаване на власт и права по смисъла  на  чл. 282 от  Наказателния  кодекс”, посочва още лекарският съюз.

Коментари