Публикация

Синдром на сухото око - 18% от жените и 11% от мъжете в България имат този проблем

Синдром на сухото око - 18% от жените и 11% от мъжете в България имат този проблем

Пет ефективни начина да се справим

 


Сълзите имат много важни за окото функции: те го овлажняват и предпазват от инфекции и микронаранявания. Слъзният филм покрива очната повърхност. Неговият външен (липиден) слой предотвратява изпаряването. Средният му  - воден, слой осигурява хранителни вещества и кислород, а  вътрешният (муцинозен) слой се грижи за очната лубрикация. При мигане слъзния филм се разпределя равномерно по повърхността на окото.

 

преглед на очите
Системният престой пред компютър е предпоставка за синдром на сухото око

 

Какви са симптомите на сухо око?

Синдромът на сухото око е състояние, което се характеризира с усещане на парене и сухота в очите, пясък под клепачите и чуждо тяло. Причините могат да бъдат прекомерното изпаряване на слъзния филм и недостигът на сълзи. Те могат да бъдат провокирани  от фактори на околната среда, включително смог и замърсен въздух, вятър, слънце, отопление, интензивна вентилация, както и условия на работа. При жените сухото око може да се дължи  на  хормонални промени, обикновено дефицит на естроген, например при използване на хормонални контрацептиви или по време на менопауза. Понякога те се появяват след лазерни процедури за корекция на зрението или като страничен ефект от приема на антиалергични, антидепресанти и хипотензивни лекарства. Симптомите на синдрома на сухото око могат да се засилят с възрастта.

„Нелекуваният синдром на сухото око прави очите податливи на механични повреди и инфекции. Много често се появяват конюнктивит и язви на роговицата.“

Как да се справим със сухото око?

  • Системно овлажняване  

Най-важно е да се предотврати изсъхването на конюнктивата и роговицата, защото сухото око не само допринася за дискомфорт, но прави окото податливо към инфекция и увреждане. Капките за очи със силен и дълготраен овлажняващ ефект могат да помогнат. Съставът на продукта е от съществено значение.  Хиалуроновата киселина е често срещано вещество в капките за очи, което се съдържа и в естествения слъзен филм. Има силно овлажняващо действие. Друго вещество - декспантенол, не само поддържа свойствата на натриевия хиалуронат, но той има и възстановяващи свойства.

 

супер оптик
Купи онлайн

 

Освен че ускорява регенерацията и овлажнява за дълго време роговицата, този компонент има и защитни свойства. Когато окото е силно раздразнено, се препоръчва употребата на капки за очи без консерванти.

Успоредно с това топлите и сухи компреси  в домашни условия могат да донесат облекчение на сухите зачервени очи. Препоръчват се и масажи на клепачите, които се извършват с кръгови движения от основата на миглите, като се започва от вътрешния ъгъл на окото, от носа към слепоочието. Така се стимулира производството на слой от мазен слъзен филм.

 

  • Избягване на ситуации, при които се изпарява слъзния филм

От съществено значение е да се избягват температурни промени, замърсен въздух, къито стимулират изпаряването на слъзния филм. За целта е препоръчително да се носят очила по време на екскурзия или продължителен престой на открито. Избягвайте да стоите в помещения със сух въздух, както и силно климатизирани помещения. Не забравяйте да предпазите очите си, когато спортувате навън. 

 

  • Гимнастика за очите при работа пред компютър

Работата пред компютър, както и продъжителното гледане в екрана на телефон или таблет,  предполага фокусиране на очите върху една точка и по-рядко мигане. В резултат хидратацията намалява. Затова са препоръчително  редовни почивки пред монитора и очна гимнастика. Опитвайте се да се раздвижите, да погледнете встрани. Дори малко отклоняване на погледа може да има здравословен ефект върху очите.

 

  • Диета и хидратация на тялото

Недостатъчният прием на течности може да причини сухота и зачервяване на очите. Не забравяйте да консумирате минерална вода и да хидратирате тялото, както и да приемате продукти,  богати на омега-3 мастни киселини. Такива са рибата, ленено семе, ленено масло и ядки.

 

  • Редовна употреба на капки за сухи очи

Сухотата и зачервяване на очите се появяват обикновено веднага щом очите се уморят.  Неприятното усещане може лесно да се отстрани, ако очите са овлажнят с помощта на капки с бърз и дълготраен овлажняващ ефект. Препаратите, имитиращи изкуствени сълзи, особено тези с хиалуронова киселина, използвани системно, дори по няколко пъти на ден, могат да предотвратят симптомите на синдрома на сухото око.

 

 

 

Коментари

Много полезни съвети и най- вече лесно приложими!