Публикация

Италиански лекар демонстрира безшевна операция на ретината в Пловдив

Уникална безшевна операция на ретината през изключително малък отвор - с големината на връх на игла, ще бъде извършена на 3 октомври в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив от италианския хирург-офталмолог проф. д-р Чезаре Мариоти.


Демонстрацията се прави за първи път в България и е част от програмата на Петия витреоретинален симпозиум, който се организира всяка година от Клиниката по очни болести на университетска болница. Тази година темата на научния форум е „Образна диагностика и иновативна витреоретинална хирургия”, съобщи ръководителят на клиниката доц. Нели Сивкова, която също ще участва в т.нар. хирургия „на живо”.

„Витреоретиналните операции се смятат за най-тежката очна хирургия, защото обхващат задния очен сегмент. Там са разположени най-труднодостъпните области на окото - стъкловидното тяло и ретината”, обясни доц. Сивкова.

Витректомията най-често се прилага при диабетна ретинопатия, усложнения при късогледство, чуждо тяло, дегенерация на макулата – частта от ретината, която е отговорна за централното зрение.

Вторият метод, който ще бъде показан в комбинация с витректомията, се счита за най-ефикасен и щадящ – факоемулсификация. Представлява високочестотен ултразвук, превръщащ мътната леща в емулсия, която се изтегля през малък 2-3-милиметров отвор.

„На практика цялата операция се извършва през този миниатюрен разрез, който се самохерметизира и не изисква полагане на шевове”, посочи доц. Сивкова. Зрението се възстановява максимално, като операцията е приложима и във всеки стадий от развитието на катаракта, т.е. може да се извърши и веднага след откриване на заболяването, без да се чака т.нар. „узряване” на пердето на окото.

Минималният размер на безшевната и безкръвна оперативна рана означава по-добър контрол на вътреочното налягане, по-безопасна операция и по-бързо възстановяване на пациента, допълват от Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги” .

Офталмологичните операции по новия за страната метод ще се извършват със специален апарат Constellation. Това ще стане в Клиниката по очни болести от 9:00 до 13:00 ч. на 3 октомври. Със сателитна връзка те ще бъдат излъчвани на екран в реално време в зала „Пловдив” на Новотел – Пловдив, където на 2 и 3 октомври ще се проведе Петият витреоретинален симпозиум.

През първия ден лекари от страната и чужбина ще представят иновативните методи за диагностициране на очни заболявания и тяхното оперативно лечение. На специална церемония в рамките на форума проф. Чезар Мариоти и доц. Нели Сивкова ще раздадат дипломи на всички присъстващи специалисти.

Коментари