Публикация

Направете годишния си профилактичен преглед за рак на кожата безплатно в Болница Токуда

Направете годишния си профилактичен преглед за рак на кожата безплатно в Болница Токуда


Всяка година трябва да ходим на профилактичен преглед за рак на кожата, алармират специалистите


Всеки вторник експертите от Клиниката по дерматология и венерология на Болница Токуда ще провеждат безвъзмездно профилактични прегледи за рак на кожата.

Запишете час на *5544, 02/ 403 4000 и 02/403 4933

„Профилактика за рак на кожата трябва да се прави поне веднъж годишно”, алармира доц. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология.

Открит в ранна фаза, той често е напълно лечим, но ако не се открие навреме може да метастазира и това е сериозен риск за живота, посочва експертът.

Ракът на кожата е най-честият злокачествен тумор при бялата раса

и може да засегне всеки, независимо от възрастта. Най-често се среща при хората над 50 г. и такива, които продължително време се излагат на слънце.


Рискови са хората с фамилна обремененост, тези светла кожа, много бенки и лунички, червена коса и лесно изгаряне на слънце. Слънчевите изгаряния в детска възраст са предпоставка за заболяването, затова родителите трябва да бъдат много внимателни с грижата за слънцезащитата на децата - не само на плажа, а и в ежедневието.

Солариумите са изключително опасни

предупреждават дерматолозите. 

 

Специалистите съветват да снимаме съмнителни бенки и да сравняваме образа им периодично, за да се види дали се променят. Хората, които имат опасения, че петна и бенки по кожата им се променят, нарастват, разкървяват или пигментират, в никакъв случай не трябва да отлагат срещата си със специалист.


„Въпреки информираността на хората, в ежедневната ни практика все още се откриват тежки, метастазирали и трудни за лечение форми на кожен рак. Този факт налага нуждата от безвъзмездни инициативи за профилактика и екипът на нашата клиника не пропуска възможност да се включи и да инициира такива”, отбелязва доц. Демерджиева.

Коментари