Публикация

Д-р Н. Нешева: Изчезнали пари от касата няма

Парламентът прие отчет за дейността на НЗОК за 2009 г.


Изчезнали пари от здравната каса няма. Всичко е отчетено.
Това заяви нейният управител д-р Нели Нешева, след като депутатите гласуваха отчета на НЗОК за 2009 г.

„Когато останат пари от оперативния резерв, те отиват в излишъка на касата, който е част от консолидирания резерв на държавата”, обясни д-р Нешева.

От думите й стана ясно още, че тройната коалиция е пожелала да вкара част от резерва на бюджета на касата през 2008 г. в излишъка и това е станало през закон. Ето защо според нея тези въпроси трябва да бъдат насочени към този, който го е направил.

Попитана дали тези пари не трябва да се използват за здравеопазване, тя заяви „Вижте, аз не съм камикадзе. Нали си представяте, че ако имам парите, ще ми е много хубаво да ви казвам – да, така е; имам ги. Искам да ви се усмихвам и да ви говоря хубави неща. Да, редно е. Така е станало 2008 г. Аз тегля последствията. Както виждате, ви отговарям”.

Парламентът прие отчета за дейността на касата за 2009 г. с 85 гласа „за”, 13 „против” и 15 „въздържал се”.

От „Коалиция за България” и от ДПС възразиха срещу това, че отчетът за дейностите на здравната каса не се обсъжда заедно с отчета за изпълнението на бюджета, тъй като двата документа са свързани. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отговори, че досега парламентарната практика винаги е била такава и призова депутатите от опозицията да не заблуждават колегите си в пленарната зала, предаде БТА.

Отчетът за дейността на НЗОК е важен, тъй като трябва на базата на задълбочен анализ да се взимат управленски решения, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му касата изтичат нерегламентирано средства.

Къде изчезнаха 140 млн. лв. от оперативния резерв на НЗОК за миналата година, попита Мая Манолова от „Коалиция за България”. Според нея от касата са били пренасочени без основание милиони левове.

За първи път НЗОК не се разплати с изпълнителите на медицинска помощ в края на съответната календарна година при положение, че имаше необходимите средства. Става дума за плащане около 170 млн. лв., които се прехвърлиха към 2010 г. По какъв начин 401 млн. лв. които трябваше да се отделят като излишък на НЗОК, се превърнаха в 455 млн. лв. Това е промяна, която не беше обсъдена в НС и с акт на парламента. Някой си позволи да се разпореди с 54 млн. лв., каза още Мая Манолова.

Коментари