Публикация

5 заболявания, които смартфоните предизвикват

5 заболявания, които смартфоните предизвикват

Можете ли да оставите за малко смартфона си? Нервни ли сте, ако сте го забравили вкъщи? Трудно ли ви е да си намерите занимание, ако сте без смартфона? Ако отговорът ви на тези въпроси е „да“, вероятността да сте станали зависими от мобилния си телефон е голяма.

В съвременния живот това е много разпространен проблем, защото хората използват смартфона си не само като средство за връзка, а и за развлечение и работа. Но и тук важи правилото за мярката, изгубите ли я, рискувате да си навлечете здравословни проблеми. Какви са те:

Тендинит

Ако използвате смартфона си по няколко часа на ден, вероятността да си докарате тендинит, възпаление на сухожилията, е голяма. Затова не се учудвайте на болката в китките и лактите. Възпаленията на ставите също не са изключение.

Номофобия

Понятието е въведено преди повече от 20 г. от британски учени. Номофобията е състояние, при което хората изпитват страх и тревожност, а често и паника, ако останат без мобилния си телефон. Според учените

номофобията е психично заболяване.

Безсъние

Ако ползвате смартфона си в леглото, рискувате да се сблъскате с безсъние. Светлината, излъчвана от мобилното устройство, спира изработването на хормона на съня. По тази причина хората не могат бързо и лесно да заспят, което води до редица здравословни проблеми. Експертите съветват да не се ползват смартфоните поне 30-40 минути преди лягане.

Наднормено тегло

Хората, които ползват мобилните си телефони по време на хранене, могат да натрупат излишни килограми. Отвличането на вниманието от това, което правят, увеличава риска от преяждане.

Намалена концентрация

Доказано е, че човек средно може да се концентрира върху една вещ само за 8 секунди. А смартфонът намалява още повече това време, което прави хората по-разсеяни.

Коментари