Публикация

Италия сподели опита си с COVID-19: Лекари от ВМА обменят идеи с италиански колеги

Италия сподели опита си с COVID-19: Лекари от ВМА обменят идеи с италиански колеги

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия.

Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна – двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог. Нашите специалисти бяха посрещнати от целия борд на директорите и ръководителите на департаментите, които са се занимавали пряко с COVID-19, поясни генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Италианските лекари са споделили своя опит от приемането на първия пациент с новия коронавирус на 21 февруари

Той е постъпил в спешното звено на болницата. От презентацията на ръководителя на този департамент проф. Стефано Берлини става ясно, че организацията на отделението наподобява на тази във ВМА – с двоен триаж.

 

Има някои разлики, които според нас е полезно да се въведат и в България по отношение на триажирането на тези болни: освен измерването на температура – ехографско изследване на белия дроб, а при заподозиране – рентгенография и скенер. Разбира се, и хематологични и биохимични изследвания, насочващи към самото заболяване”, поясни още началникът на ВМА по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

В „Сан Матео” е създадена перфектна организация за диагностицирането

– за около час и половина излиза резултатът на PCR-теста. Вирусологичната им лаборатория е с огромен потенциал, с трета степен на защита и със собствена технология за произвеждане на тестове. Обменени са идеи в тази насока и предстои ВМА да подпише договор за взаимен обмен на технологии и идеи с италианската университетска болница.

Интересни факти около лечението на пациентите

е споделил ръководителят на инфекциозния департамент – проф. Рафаеле Бруно. Той е автор на част от статиите, които визират едни от най-тежките поражения на COVID-19 в ендотела, т.е. в най-вътрешната обвивка на микросъдовете. Наблюдава се увреждане не само на белия дроб, но и на сърдечния мускул и останалите органи. Описват и кожни промени около месец след преболедуване – проблем, който е резултат от засягането на малките кръвоносни съдове и който на този етап не е установен при пациентите у нас.

 

Италианските колеги са извършили

множество прецизни изследвания, включително и биопсия на сърца

Доказано е и засягането на миокарда. Много често ни задават въпроси, например, когато един болен, който е констатиран с новия коронавирус и е получил инфаркт – от кое от двете е починал всъщност. Колегите в „Сан Матео” са установили, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Това е в унисон с изследването на University of Glasgow, което доказва, че COVID-19 е отнело средно 13 години живот при мъжете, починали от новия коронавирус, и 11 години живот при жените, починали от тази инфекция.

 

По отношение на лечението -

в последно време не използват хидроксихлорохин, но прилагат антибиотици

в същите комбинации, в които и ние. Не използват нестероидни противовъзпалителни средства. Включени са в световните проучвания за ремдесивир.

 

Ръководителят на департамента по анестезиология – проф. Джорджио Йоти, отчита над 42% смъртност в интензивните случаи, а като често усложнение посочва пневмоторакс.

 

Цялата концепция на „Сан Матео” за

лечение с плазма и антитела

разкрива през българската делегация ръководителят на департамента по имунохематология проф. Чезаре Пероти. Оказва се, че при лечението на пациентите те използват прясно замразена плазма, а не прясна плазма, както у нас. Във ВМА през подобно лечение са преминали вече 7 души.

Извършват и количествен анализ на нивото на антителата – нещо, което във ВМА разработваме, поясни проф. Мутафчийски.

Италианските медици са отчели, че

при преболедували от COVID-19 най-добра наситеност на антитела има в първия месец на заболяването

и се наблюдава рязък спад до третия месец. Това е и в унисон и с твърденията на някои изявени учени за краткотраен имунитет на преболедувалите новия коронавирус.

 

„Всички протоколи са ни предоставени, вече работим по някои от тях и ще ги споделим и с останалите колеги”, заяви още началникът на ВМА.

Коментари

Италия и решения в посока Ковид 19, звучи парадоксално.  

Краткият имунитет означава, че е безмислена ваксинацията!