Публикация

Сърбежи и зачервяване на очите изпращат пациенти в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Сърбежи и зачервяване на очите изпращат пациенти в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Дългият престой в затворено пространство и прекаленото ползване на компютри в дните на карантината вече изпращат десетки в кабинетите на очните лекари. Едновременно с традиционните оплаквания през пролетта - сърбежи, сълзене и зачервяване на очите, които са типични симптоми на конюнктивит,

зачестиха и оплакванията от хора, които са прекарали

дълго време срещу монитора,

заяви началникът на Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

 

При тях обикновено лечението не налага лечение в стационар, нито оперативна намеса. Предписват се капки и мехлеми, задължителен е режим, който изключва работа пред монитор, таблет или телефон. Офталмологът напомни на хората, склонни към алергични реакции, да внимават сега повече, защото след дългия престой вкъщи излизанията навън и особено контактите с природата, може да изострят проблемите им.

След приключване на извънредното положение и отхлабване на карантинните мерки възстановихме плановия прием на пациенти както за консервативно, така и за оперативно лечение. И въпреки че

при нас нямаше нито един случай

на пациент с COVID-19,

доста от хората споделят, че са имали желание и най-вече нуждата от лечение много по-рано, но са се въздържали, посочи завеждащият.

 

В момента екипът вече извършва всички видове операции - за глаукома (класическа трабекулектомия и с имплант), на клепачи – при тумори, птоза (паднал клепач), блефарохалаза, ксателазми, кисти др., външно перде - птеригиум,  на катаракта. Вътрешното перде остава манипулацията, която най-често се прави и сега, а благодарение на модерната апаратура и качествените импланти резултатите са много добри. В отделението постъпват болни от почти всички възрастови групи, затова и патологията е разнообразна.

 

Пациентите в „Централ Хоспитал“ се чувстват

добре и са определено спокойни,

увери д-р Власиадис. Той посочи, че още на входа ги посреща служител на болницата, който веднага дезинфекцира ръцете им и мери температурата. Задължително е носенето на маска през целия предстой в болницата. Така че хората, които имат проблеми, в никакъв случай да не отлагат консултацията с лекар. „Дори ако се притесняват да посещават, лечебни заведения, могат да се свържат с нас по телефон, имейл, вайбър и т.н. - https://www.centralhospital.bg/. Медиците от нашия екип са на тяхно разположение“, заяви завеждащият.

 

Коментари