Публикация

Хъркането – сред най-трудните изпитания в интимната връзка

Как може да се преборим?


Хъркането вреди на здравето и често отблъсква партньора, посочва Дойче веле.

Какви са обаче причините за появата му и как можем да се преборим с него?

Певицата Риана привлече вниманието на пасажерите по време на полет от Маями към Лос Анжелис, но не с пеенето си, а с дразнещото си хъркане. Освен нея никой друг не успя да си почине в самолета. И нищо чудно! Хъркането често се превръща в рев, наподобяващ шума на реактивен двигател. По време на „нощните си концерти” 61-годишната бивша банкова служителка Джени Чапман от Англия например достига рекордните 111 децибела.

Операцията - последен шанс?

Хъркането поставя през изпитание интимните отношения. Така например приятели на Том Круз и Кейти Холмс споделят, че заради шумното хъркане на актьора двамата спят в отделни стаи. На тези, на които нямат възможността да избягат от това изтезание, не им остава нищо друго, освен да събудят партньора си.

Според проучвания всеки трети от 30-годишните мъже в Германия хърка, както и всяка десета германка на същата възраст. След 60-те цифрата се утроява. Рикардо Стухс от американската клиника за изследване на съня във Франкфурт смята, че причината за увеличаването на проблемите със съня в напреднала възраст е напълняването, както и намаляването на мускулната еластичност. Тъканите в гърлото ни се отпускат, което води до трептене на мъжеца и на мекото небце.

Изобщо всичко, което се случва по дихателните пътища, може да доведе до хъркане - дори една алергия или настинка. При хората с наднормено тегло, гърлото често се стеснява от мастни натрупвания. Докато спят пък някои отпускат езика си назад. Децата и младежите хъркат, когато имат скъсена долна челюст, увеличени сливици, изкривена носна преграда или полипи.

Експертът Рикардо Стухс изтъква, че само ако се подложим на медицински изследвания или електронно записване на дишането, можем да разберем каква е точната причина за хъркането. Вярно е, че съществуват много начини за смекчаване на проблема, но все още няма универсален метод, който да го отстранява. В по-леките случаи понякога една лепенка или скоба за разширение на ноздрите решават проблема. Но онова, което помага на едни, понякога не оказва никакво влияние при други. 

Нуждата ни прави изобретателни

В музея на хъркането в германския град Алфелд са изложени дори превръзки за брадичка или гърло, които чрез електрически импулси умиряват нарушителите на нощния ред.

За щастие новите техники са сравнително по-нежни. Сипап-терапията например вече дава добри резултати. Спящите носят маска, която чрез въздушна струя поддържа дихателните пътища отворени. Нека не забравяме обаче, че не всеки партньор намира това съоръжение за секси.

Последната мярка е операцията, чиято цел е да стегне и укрепи отпусналата се мека тъкан.

Коментари