Публикация

След два месеца обездвижване – скъсаните коленни връзки не са рядкост

Системното обездвижване, последвано от непремерено завръщане към спортна активност, често води до травми на опорно-двигателния апарат. Особено при хора, които не са активни спортисти, а тренират „за здраве“ само в неделя. Характерна такава група например са младите мъже, събиращи се да играят футбол с приятели през уикенда. Физически неподготвени за усилието, на което се подлагат, те често се озовават в Спешно отделение с травми от различно естество, разказват ортопедите в УМБАЛ Бургас.

 

В последните години отделението въведе успешно различни техники за възстановяване на коленните увреди, включително и  пластика на кръстните връзки – артроскопска операция, при която посредством миниинвазивен достъп пластично се  възстановяват увредените структури. В повечето случаи  операцията се извършва с регионална упойка, при която  пациентът е в съзнание през цялото време. Целта е да се намали болничният престой и човекът да се върне към ежедневния си начин на живот възможно най-бързо, разказва д-р Денчо Кавалджиев, специалист-ортопед в УМБАЛ Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“. Д-р Кавалджиев има тясна квалификация  по артроскопска хирургия и множество участия в международни научни прояви  у нас и в чужбина, свързани с темата.

 

„Пациентите , които обикновено оперираме поради скъсване на коленни връзки и менискуси, са от един и същ профил – млади и активни хора,  получили травмата от пренапрежение или неправилно проведена тренировка. Мъжете и жените са еднакво податливи на такива травми.  Независимо от давността на травмата, в повечето от случаите изходът от операцията е успешен“, добавя той, но съветва пациентите да не чакат, тъй като при увреждане на връзковия апарат се стига до ранно износване на ставата, болки и неудобства в ежедневието.

 

Внезапна болка, подуване на коляното, нестабилност, чувство на разместване – това са най-честите симптоми, съпътстващи увредата на коленни връзки. Най-съвременният метод за поставяне на диагнозата е ядрено-магнитният резонанс, какъвто е наличен в УМБАЛ Бургас. „След операцията няма обездвижване, още от следващия ден пациентът започва рехабилитация и бързо се връща към обичайния си начин на живот“, добавя д-р Иван Зайков, един от основоположниците на артроскопската хирургия в Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ Бургас.

Коментари