Публикация

Пробиотиците са полезни и при женски проблеми

Интервю с акушер-гинеколога д-р Димитър Георгиев, управител на ДКЦ „Асцендент", относно вагиналната дисбактериоза.


Д-р Георгиев, какви могат да са причините за бялото течение при жените?
Вагиналното течение най-често е проява на възпаление на влагалището. Понякога се дължи на болестни промени в маточната шийка от инфекциозен характер. Самото възпаление на влагалището обаче е резултат от промяна в баланса на вагиналната микрофлора – т.нар. дисбактериоза. Обичайно във влагалището живеят няколко вида бактерии – лактобацили на Дьодерлайн, които поддържат кисело рН и така защитават вагината от инфекции.

Какво представлява вагиналната дисбактериоза?
Както вече казах, това е дисбаланс на нормално съществуващите във влагалището бактерии, причинен от различни фактори – инфекция, прием на антибиотици, промени в имунната система на жената, диабет, бременност, лечение с кортикостероиди и други подобни външни фактори.

Какво е решението на проблема? Каква е ролята на пробиотиците при лечението на това заболяване?
Най-лесното и ефективно лечение в медицината е етиологичното – т.е. това, което атакува първопричината за заболяването, а не симптомите само. При наличието на дисбактериоза е лесно да се потърси начин за възстановяването на баланса на влагалищната микрофлора. Това на пръв поглед изглежда просто като задача, но на практика не е така лесно, тъй като лактобацилите трудно могат да бъдат "доставени" директно във вагината. По тази причина гинеколозите прибягват до употребата на пробиотици.

Съпоставим ли е ефектът от приложението на различни пробиотици?
Тук има една тънкост – не всички пробиотици имат достатъчна активност поради някои биологични особености на лактобацилите. Внимателният подбор на препарата е залог за ефективно и достатъчно физиологично лечение. Практиката ни показва, че лактажинът например е препарат, който е доказал ефекта си при редица форми на дисбактериоза.
Толерира се добре от пациентите и е с много приемлива цена за качеството, което има.

Какви са възможните профилактични мерки, за да се предотврати появата на заболяването?  
Едва ли има жена, която да не е страдала от дисбактериоза в рамките на репродуктивната си възраст. Като се вземе предвид кое причинява нарушаването на баланса на вагиналната микрофлора, могат лесно да се очертаят профилактичните мерки – ограничаването на употребата на антибиотици, употребата на кондом при случайни полови контакти. Когато обаче има яснота за евентуален риск от дисбактериоза, профилактичната употреба на лактажина е напълно основателна.

ДКЦ „Асцендент” има солиден опит в това отношение. Ние прилагаме лактажин профилактично при бременности, при лечение с антибиотици и особено ефективно при жени с диабет първи или втори тип. Така намаляваме риска от гъбички на влагалището и тежкия дискомфорт, свързан с това заболяване.

----------------------------------------
ДКЦ „Асцендент”
Тел.: 02/ 983 94 94; 983 15 79

Коментари