Публикация

Алергичните реакции към лекарства зачестяват

През последните три години пациентите с алергични реакции към лекарствата постоянно се увеличават за сметка на острите отравяния с медикаменти.


Това е един от изводите, които правят токсиколозите на своя Трети национален форум, който се провежда край Варна.

 „Хубаво е, че интоксикациите с медикаменти намаляват, но това се случва, тъй като и у нас чрез рецептите се въведе строг контрол на достъпа до лекарствата”, каза д-р Петко Маринов от клиниката във Военноморска болница.

Той допълни, че годишно варненските токсиколози приемат на болнично лечение 950-1050 пациенти, които са между 40 и 50% от всички прегледани. От тях 1/3 са болните с алергии, а 2/3 са с отравяния.

Същата тенденция потвърди и доц. Анета Хубенова, началник на Клиниката по токсикология в болница „Пирогов”. По нейни данни медикаментозните алергии през последните години са нараснали с 20%, като най-голям проблем – около 5 процента, създават препаратите срещу хипертония.

Ръст, макар и минимален, бележат и опитите за самоубийство с психотропни медикаменти.

„Това обаче не означава, че решилите да прекратят живота си, имат по-голям успех в намеренията си”, посочи доц. Хубенова.

Най-голямото предизвикателство пред лекарите са пациентите, отровили се с диви гъби, метанол и растителните пестициди. Специалистите противодействат с най-модерните лекарства, познати в света, но често се случва така, че лечението излиза по-скъпо от предвиденото по клинична пътека.

„В този смисъл животът на пациента се спасява за сметка на възнагражденията на специалистите”, допълни доц. Хубенова.


Младеж оцелял благодарение на 300 дози стрихнин

Един от най-уникалните случаи в историята на българската токсикология разказва за младеж, който бил излекуват със свръхдоза стрихнин.

Гимназистът се залюбил със своя съученичка, но срещнал сериозен родителски отпор. От любовна мъка той решил да се самоубие с рекордните 12-13 грама фенобарбитал.

След като се озовал в „Пирогов” лекарите преценили, че момчето не може да бъде спасено.

Броени часове преди да издъхне обаче, пациентът попаднал на проф. Александър Монов, който е създател на първата клиника по токсикология у нас. Професорът му приложил революционна терапия – по 200-300 дози стрихнин в продължение на няколко денонощия. По онова време се е считало, че терапевтичната доза е не повече от 2-3 инжекции. Така отровата спасила живота на момчето.

Коментари