Публикация

Спирала запазва фертилността при рак на матката?

Често използвано средство за контрацепция може да помогне при лечението на рак на матката и в предотвратяването безплодието при младите жени.


Освобождаващата хормони вътрематочна спирала може да позволи на пациентите с болестта да бъдат лекувани без да е необходима хистеректомия. Така ще се запазят детеродните способности.

Обичайната терапия на ендометриални тумори, които оказват влияние върху лигавицата на матката, е цялостното премахване на органа и яйчниците, което слага край на възможността за поколение.

Италиански учени обаче смятат, че са намерили решение на този проблем. Прилагането на специалната спирала, която освобождава хормони с антираково действие, дава успешни резултати при жените в ранните етапи на болестта или тези в риск.

Спиралата позволява да се доставят много по-високи дози от хормона (levonorgestrel) върху ендометриума повърхност, отколкото би било възможно чрез едно хапче.

Така се запазва концентрацията на веществата в ниски нива, за да се избегнат много странични ефекти, произтичащи от предозирането с лекарства чрез системно приложение.

Учените се надяват откритието да помогне в лечението на рака на матката и най-вече в запазването на детеродните способности на младите жени. 

Коментари