Публикация

Циститът трябва да се лекува правилно, за да се избегнат нежелани усложнения

Циститът трябва да се лекува правилно, за да се избегнат нежелани усложнения

"Урокомфорт" – фитопрепаратът, който е подходящ за превенция и съпътстващо лечение на уроинфекциите

 


Д-р Цветелина Чардакова, специалист по нефрология, с богат опит в лечението на инфекции на уринарния тракт:

 


Инфекциите на пикочо-отделителната система (ПОС) са често срещан здравословен проблем. Доста голям е делът на долноетажните уроинфекции – цистит, уретрит. За съжаление много хора ги неглижират, изчакват да отшумят спонтанно или се самолекуват. Това обаче крие опасности и пациентите доста често стигат до лекаря вече в стадий на развитие на усложнения.

 

Урогениталните инфекции засягат и двата пола, но са по-разпространени сред жените

 

Децата също страдат, но там опитът ми е по-малък, тъй като те попадат предимно

Д-р Цветелина Чардакова
Д-р Цветелина Чардакова

в обхвата на колегите педиатри.


Причините дамите да боледуват повече от цистит и уретрит са много – анатомични и физиологични.

 

Анатомично уретрата при жените е по-къса и разположена по-близо до ануса. Това е предпоставка за по-лесно проникване на бактерии в пикочните пътища.

 

Бактериите са основен причинител на уринарни инфекции, особено чревните бактерии (ешерихия коли).

 


Предпоставки за възникване на пикочни инфекции са още:

  • Простуда – през зимата носенето на недостатъчно топли дрехи, а през лятото поради влизане в басейни, морета, стоене с мокър бански;
  • Лоша интимна хигиена - особено по време на менструален цикъл;
  • Прекомерно използване на интимни гелове, сапуни и други почистващи средства;
  • Полов акт.

Други причини могат да бъдат уретрални катетеризации, захарен диабет, бременност, нарушение в оттичането на урината поради спадане на вътрешните полови органи при жените или простатна хипертрофия при мъжете. Отношение може да имат и недостатъчен прием на течности, хроничен стрес, радиационна терапия, менопауза.

 

Основните симптоми на цистита 

 

са:

  • Парене и болка при уриниране, особено в края на микцията (уринирането) – някои жени съобщават за усещане като от „бръснарски ножчета“;

Симптоми на цистита

  • Често уриниране на малки количества урина, с чувство за недоизпразване на пикочния мехур;
  • Хематурия (кръв в урината);
  • Тежест и болки над симфизата (хрущял, свързващ ставните повърхности на двете срамни кости на таза);
  • Мътна урина с неприятна миризма;
  • Болки по време на полов акт;
  • Понякога субфебрилитет;
  • Отпадналост.

 

Диагностицирането на подобна инфекция

 

става чрез изследване на обикновена урина – наличие на повишено количество левкоцити, бактерии в седимента, и микробиологично изследване на стерилна урина за установяване на бактериалния причинител. Уместно е също ехографско изследване, а при необходимост и други образни изследвания.

Цистит - причини, симптоми, лечение

 

Много е важно долноетажните пикочни инфекции да се лекуват правилно

 

В противен случай съществува риск от развитие на усложнения - асцендиране на инфекцията и развитие на пиелонефрит, или често повтарящи се рецидиви и хронифициране.


При подобни оплаквания пациентите трябва да посещават своевременно нефролог, за да се установи точната причина или причинител на инфекцията, и правилно да се лекува.


Важно е да се приемат доста течности и да се спазва добра лична хигиена.


Лечението на долноетажните пикочни инфекции включва антибиотик - според антибиограмата при изолиран причинител. Особено подходящи и с много добър ефект са хинолоните - Ципрофлоксацин, Левофлоксацин и други, а също и Цефалоспорините.

 

Към лечението се включват също и спазмолитици, витамини, нестероидни противовъзпалителни средства - дори и под формата на супозитории, ваксини, не на последно място и фитопрепарати.

 


Такъв препарат например, подходящ като допълнение към лечението и за профилактика на уринарните инфекции, е "Урокомфорт". Освен червена боровинка, тази хранителна добавка съдържа и Д-маноза, екстракт от коприва. Д-манозата блокира прилепването на бактериите към лигавицата на уринарния тракт, а копривата благоприятства отмиването им.


Препаратът е изцяло на растителна основа, без странични ефекти. Може да се приема както по време на лечението с антибиотик, т.е. в острата фаза, така и за профилактика. Дозата е 2х1 таблетка дневно с продължителност до 3 месеца.


Базирайки се на моя опит в лечението на пациенти, мога да споделя, че "Урокомфорт" има много добър ефект и много добро повлияване на инфекциите на пикочните пътища както в острата фаза, така и като средство за предотвратяване на рецидиви и за превенция.

Коментари