Публикация

Защо да изберем физиотерапия при хронична болка?

Защо да изберем физиотерапия при хронична болка?

Ако не сте опитвали физиотерапия преди, може да се чудите как може да помогне за облекчаване на хроничната ви болка. Физикалната терапия използва различни подходи за справяне с болката и подобряване на функционирането на тялото и често се препоръчва като част от управлението на болката.
Какво предлага физикалната терапия?
Това са няколко начина с които физиотерапията може да помогне при хронична болка:

    1. Индивидуален подход при лечение. Физиотерапията е всичко за вас. Вие и терапевтът ще преодолеете различните аспекти на вашата болка още при първата среща. Ако сте притеснени от нещо по време на физиотерапията, това е моментът да я кажете. Освен това е чудесно време да поставите всички конкретни цели, които имате. Може би искате да изминете по-дълги разстояния или да карате колелото. Колкото по-отворени можете да бъдете относно проблемните области и цели, толкова по-добре. След като прегледате всичко, терапевтът ще разработи програма, съобразена специално с вашите нужди.

    2. Безопасни движения. Естествено е да бъдете предпазливи в движението си, когато ви боли, но физическата активност е необходима, за да намалите сковаността, да облекчите болката и да подобрите цялостната си функционалност. Наличието на физиотерапевт, за да ръководи и наблюдава вашите движения ще разсее притесненията ви за нараняване, което ви позволява безопасно да направите повече от това, което бихте могли да направите самостоятелно.

    3. Възможност за избягване на операция. Физикалната терапия е нехирургично лечение, което често се препоръчва на пациенти, преди да се обмисли операция. Комбинацията от мануални терапии, специфични функционални укрепващи упражнения и разтягания често могат да облекчат болката и да подобрят функционалните способности толкова добре, че да се избегне операция.

    4. Ръчно облекчаване на болката. Мануалната терапия често се използва в квалифицираната физиотерапия - тя включва натиск, приложен върху целеви области на тялото, за да се подобри разтегливостта на тъканите, увеличаване на обхвата на движение и мобилизиране на меките тъкани и стави в усилие за намаляване на болката.

    5. Стратегии за облекчаване на болката. Физикалните терапевти често са добър ресурс, който да ви помогне да разберете физиологичните фактори и невронауката, участващи във вашата болка. Те също така са в състояние да ви предложат някои „ергономични отдръпвания“ от работното ви място и/или да обяснят как употребата на тютюн или алкохол може да влоши болката ви.

    6. Подкрепа и насърчаване. Работата в тясно сътрудничество с някой, фокусиран върху облекчаването на болката ви, може да предложи както физически, така и психически тласък. Хроничната болка може да бъде изолиращо преживяване и е хубаво да знаете, че не сте сами.

    7. Контрол върху вашата болка. Знаейки, че има начин да намалите и овладеете болката си самостоятелно, без лекарства или операция, може да ви даде чувство за контрол. Това чувство за контрол може да облекчи освобождаването на хормоните на стреса, като допълнително намали болката.

Сесиите за физиотерапия обикновено продължават от около 20 минути до час и обикновено включват повече от едно посещение седмично. С течение на времето повечето хора учат упражнения и разтягания, които да изпълняват самостоятелно у дома, а официалните срещи за физиотерапия вече не са необходими.

Коментари