Публикация

Проф. Атанас Щерев е предложен за орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие

Проф. Атанас Щерев е предложен за орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие

Правителството предлага на президента на България да издаде указ за награждаване на проф. д-р Атанас Щерев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образование.
Това съобщиха от Министерския съвет.

Проф. Щерев е специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина

Автор е на над 200 статии, публикации и участия в монографии по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология, асистирана репродукция и здравен мениджмънт в български и международни научни издания.


Членува в редица авторитетни професионални и научни организации, сред които Българското научно дружество по акушерство и гинекология. Българската асоциация за ултразвук в медицината, Българската асоциация по фетална медицина, Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), Американска асоциация по репродуктивна медицина и други.

В обществото проф. Щерев е известен като „бащата на инвитрото“

През 1988 г. в България се раждат първите бебета, заченати след инвитро процедури, този успех е дело на проф. Щерев и неговия екип. Благодарение на внедряването на методите за инвитро оплождане, годишно 5% от родените в страната деца са заченати чрез асистирана репродукция.


Той въвежда нови оперативни техники и гинекологични манипулации, сред които са ултразвуковата диагностика и вагиналната сонография, както и дейностите в областта на феталната медицина, които са приложени за първи път в страната от него. Като преподавател има съществен принос за обучението и изграждането на множество специалисти.

Проф. Атанас Щерев е познат и със своята активна обществена дейност

Бил е депутат в 36-ото, 39-ото и в 40-ото Народно събрание, бил е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване и член на Комисията срещу корупцията и Комисията по европейските въпроси. Той има съществена роля за възстановяването на Българския лекарски съюз, а основаната от него фондация „Д-р Димитър Щерев“ осигурява безвъзмездна подкрепа за множество каузи.

 

Коментари

Би било заслужено признание!