Публикация

Какво обядва българинът обикновено?

Специалистите са на мнение, че храненето е един от ключовите фактори за дълголетието.


Освен това чрез приемането на правилните храни могат да се избегнат редица заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет, затлъстяване, дори рак.

Вслушва ли се българинът в тези съвети?

49 % от хората, участвали в анкетата на сайта health.bg, обядват готвена храна, а 19 на сто предпочитат сандвич от вкъщи.

9 от всеки сто избират по време на обедната почивка тестени изделия.

Нещо диетично похапват 5 на сто от запитаните, а салата – само 4 %.

За щастие навик да консумират разтворими супи на обяд имат само 2 % от участниците в допитването.
Преди време сътрудници от Световния фонд за изследване на рака предупредиха, че приемът на супи от пакетчета може да предизвика сериозни здравословни проблеми.
Тези супи са лидер сред полуфабрикатите по количество сол, като в една порция се съдържа половината дневна норма.
Японски учени пък установиха, че прекомерната употреба на натриев хлорид удвоява вероятността от развитие на рак на стомаха.

Резултатите от анкетата на здравния сайт сочат още, че 12 % от хората въобще не обядват.

Правени са многобройни изследвания относно рисковете, които крие за организма нередовното хранене. Пропускането на някое от храненията през деня може да доведе до метаболитни смущения, стомашен дискомфорт, дори да се отрази на кожата.

Коментари