Публикация

Хаос с данните за COVID след спрените брифинги на щаба

Хаос с данните за COVID след спрените брифинги на щаба

С фалстарт започна новият начин на оповестяване на данните във връзка с епидемията от COVID-19. От днес институции, граждани и медии трябваше да получават информацията за хода на заболеваемостта на Националната информационна система. Тази сутрин обаче цифрите в системата бяха противоречиви. Наложи се от Министерството на здравеопазването да дадат обяснения за причините, БНР.

Право да въвеждат данни от началото на април имат 77 болници и 144 лаборатории страната

Оказа се обаче, че в цифрите има разминавания.


Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни това с липса на опит.


„Подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите и да намерят начини за това как да спасят техните животи, а не да отразят конкретния резултат и конкретното число точно в момента на неговото случване“, посочи заместник-министър Начева.

Новите случаи на COVID-19 през последното денонощие са 35

починали няма. За последните 24 часа са направени 1276 теста (на сайта coronavirus.bg е посочено, че са извършени само 223 теста). В болници са 149 души, оздравелите за деня са 68. Оказа се обаче, че 12 починали пациенти в периода от началото на април до началото на месец май, не са били вписани в общия брой на жертвите на коронавируса.

 

„Пропуските са от столични болници, които са били най-натоварени“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Те са правили грешка с един-два случая - да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, което е ставало на следващ или по-следващия ден - оттам е разликата, посочи проф. Кантарджиев.

От здравното министерство отчетоха като грешка това, че не са обобщили информацията тази сутрин, за да я предоставят на медиите и да не се допускат интерпретации на данните от системата.


Заместник-министър Жени Начева обяви, че всички пропуски вече са попълнени.

Коментари