Публикация

Проф. Костадин Ангелов: Трябва да свикнем да живеем с COVID-19

Проф. Костадин Ангелов: Трябва да свикнем да живеем с COVID-19

Трябва да свикнем да живеем с коронавируса. Не може животът да спре. Някои от мерките, които бяха взети досега, със сигурност ще продължат.


Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

Може би трябва да свикнем със социалната дистанция, както и с това да носим маски в закритите помещения, защото това е отговорност и аз нас, и за нашите родители, и за нашите деца. (...) Трябва да се съобразяваме с реалностите, с които живеем. В целия свят е така, коментира проф. Ангелов.

По думите му

цифрите към момента са еднозначни

„Ние следим един коефициент. Според него преди 10 души предаваха вируса на около 20-30 души. Сега 10 души предават заразата на 7-8. Този коефициент е паднал достатъчно и той позволява мерките да не са толкова затегнати, някои от тях дори отпаднаха. Ако той се промени – те ще бъдат затегнати там, където е необходимо”, категоричен е проф. Ангелов.


Той изтъкна,че

лекарите работят само с утвърдените медикаменти за лечение на пациентите

Над 1500 PCR теста са направени в „Александровска“ болница.


„От тези 170 са положителните тестове, от тях 70 души се лекуваха в болницата, а останалите - вкъщи. 9 души загубиха живота си в болницата”, разказа директорът на лечебното заведение.


„Неописуемо е чувството, което изпитвахме лекарите, когато изписвахме пациенти, които лежаха повече от месеци в реанимация. Когато изписваме човек, чувството е като от победа, то ни зарежда, въпреки че сме много изморени, допълни проф. Костадин Ангелов.

снимка: УМБАЛ "Александровска"

Коментари