Публикация

Доц. Кунчев: Ще продължим да срещаме COVID-19, но в доста по-ниска интензивност

Доц. Кунчев: Ще продължим да срещаме COVID-19, но в доста по-ниска интензивност

„Равно е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“.


Това каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНР.


По думите му

ситуацията ще продължи още поне месец-два

Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение, изтъкна доц. Кунчев.

Той не изключва нито една теория за произхода на коронавируса.


„Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести... Ние щем - не щем, направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения... На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят за системата на общественото здраве... 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, подчерта главният държавен здравен инспектор.


Според него

основният проблем на системата са кадрите

„Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай“, допълни доц. Кунчев.

 

Коментари