Публикация

Финландия с драконовски мерки срещу тютюнопушенето

Във Финландия влезе в сила най-строгият в света закон срещу тютюнопушенето.


Новият закон цели не само да предпази непълнолетните от вредния навик, но и да ограничи пушенето като цяло на територията на страната. Предишните забрани са били насочени само към намаляване на употребата на цигари, докато сегашните – към премахване на никотина от живота на хората.

Категорично е забранена продажбата на тютюневи изделия на лица под 18 години, както и излагането на тези изделия на щандовете в магазините. Даже една цигара, продадена на непълнолетен, е престъпление, предупреждават от финландското министерство на здравеопазването.

Нарушенията ще се наказват с глоба, а в по-тежките случаи - с лишаване от свобода до 6 месеца.

Законът забранява тютюнопушенето в детски и учебни заведения и прилежащите им територии; за „нежелателно” е обявено пушенето в жилищни квартали и улични пространства с голямо съсредоточаване на хора.

Частните лица могат да внасят в страната не повече от 30 пакета цигари само за собствена употреба, но не и за подарък. Забранен е вносът за други лица, включително и за подарък.
Финландските пушачи вече няма да могат да купуват тютюневи изделия и от мрежата, а в магазините няма да бъдат излагани подобни стоки, като пушачите ще избират от каталог.

Коментари