Публикация

Какво не обича косата?

Средно човек има около 100-120 хиляди косъма на главата си. Всеки един от тях расте с около 0,8 до 1,2 см на месец. Неправилните грижи за косата, лошият режим на хранене, както и някои генетични фактори обаче могат да доведат до едно от най-неприятните за нашето самочувствие явления – косопада.


Какво трябва да знаем за него и как да подобрим цялостния вид на нашата коса – за отговор на тези въпроси потърсихме д-р Емил Илиев от Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ „Александровска”.

„Не всички хора знаят как да се грижат добре за своите коси” – отбелязва още в началото на разговора ни д-р Илиев. Според него една от най-често срещаните грешки е всекидневното миене на косата. „Човек, който работи при сравнително хигиенични условия, никога не трябва да мие косата си през лятото по-често от два пъти седмично и през зимата по-често от един път на пет дни. Кожата на главата има една водно-липидна мантия, която ни предпазва от различните бактерии и вредни химични влияния. Когато всеки ден мием косата си, ние нарушаваме този защитен филтър”.

Специалистът от Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ „Александровска” обяснява, че и самите миещи препарати, колкото и да са добри, са си вид химия, която колкото по-често използваме, толкова повече щети нанасяме на косъма си. „Доста хора, които имат проблеми с косата, било поради по-трудния достъп до медицински специалист или липса на средства, пропускат възможността да се консултират и започват да се самолекуват. Чрез въпросното самолечението и употребата на най-различни лечебни и козметични средства те не само плащат понякога по-висока цена, отколкото би струвал прегледът при специалист, но в повечето случаи още повече влошават състоянието си”.

Стигаме и до темата за косопадите. Д-р Емил Илиев ни разяснява, че има няколко вида косопади. Физиологичните косопади са нормално явление за определени епизоди от живота на човека. Такива са например следродовият, старческият, както и косопадът по време на пубертета.

„Всички жени, които наскоро са родили, получават косопад и той изобщо не трябва да се лекува, защото това е едно нормално физиологично и най-важното - преходно състояние. Каквито и мерки да предприеме една родилка, тя не може да предотврати опадането на понякога до 200-300 косъма дневно в продължение на няколко месеца. Тя просто трябва знае, било от своя личен лекар, или агушер-гинеколог, че този косопад ще премине и няма поводи за излишни тревоги. Ако обаче един такъв косопад не е престанал за около година след раждането, тогава вече жените трябва да потърсят мнението на специалист”.

Научаваме от д-р Илиев, че по-обилният косопад по време на пубертета пък се свързва с хормоналните изменения, характерни за тази възраст. При възрастните хора оредяването и окапването на косата също се смята за естествен и нормален процес.

Втората голяма група косопади са т.нар симптоматични косопади. Тук косопадът е симптом на нещо, което се случва в нашето тяло. Примери от своята практика за такива косопади д-р Емил Илиев може да даде много.

„През ден-два при мен идват млади момичета и жени, които се оплакват, че косата им капе без видима причина. Първият въпрос, който им задавам, е: „Какво ядохте вчера?”, и обикновено отговорът им е: „Една салата, защото съм на диета”. Гладуването и диетите са сред доста често срещаните причини за тези симптоматични косопади. Косъмът се гради от белтъчини. Ако човек не яде достатъчно белтъчини, той задължително ще получи косопад. Същото важи и за витамините. След период на недохранване от 2-3 месеца е нормално да започне косопад и нерядко броят на падащите косми може да бъде от порядъка на 100-150 косъма дневно. В момента, в който спазващите диети започнат отново да се хранят както трябва, косопадът спира напълно и няма нужда да им предписваш друго лечение, т.е. лечението е нормалното хранене”.

Възползвам се, че сме на тази тема, и питам д-р Илиев какво трябва да ядат хората, които искат да имат здрави и хубави коси. „На първо място, както вече споменах, е доброто захранване с белтъчини. Необходимо е да се консумират най-вече сяросъдържащи аминокиселини. Аз препоръчвам на моите пациенти да приемат много риба и морски дарове, желатинозни материи като например сухожилията на печен или варен джолан. Понякога се препоръчва за период от два месеца да се взима по една и половина чаена лъжичка желатин сутрин на гладно. Много полезни са още марулята, краставицата, ореховите ядки, смокините, магданозът, качественото месо. Подходящи са плодови и зеленчукови прясно изцедени сокове от моркови, червено цвекло, ябълка и др.”.

Накрая остана да отбележим и още два популярни косопада. Андрогенетичният косопад се среща най-вече при мъжете, но през последните 30 години се увеличава и при жените. Както подсказва самото му име, има наследствени елементи и хормонални предпоставки. Науката засега не може да се справи с него, но при подходяща и навременна терапия опадането на косата може да се забави с 10-15 години.

За сметка на това Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ „Александровска” постига изключително добър резултат в лечението на кръговата плешивост. Причината – тук се извършват всички необходими изследвания за откриване причините на болестта и се прилагат интегрирани методи на лечение от спектъра на традиционната китайска медицина и ортомолекулярната терапия, която използва природосъобразни субстанции като витамини, минерали, микроелементи и ензими.

Коментари