Публикация

Тайната на Клеопатра за красива кожа

Много е писано за нейните навици да взима вана с мляко и да се маже с естествен крем от мед и алое. Но е малко известно, че Клеопатра е поддържала тена си с глина.


Глината в Египет съдържа вулканична пепел и други елементи, но най-често се среща глината, която днес наричаме монтморилонит - на името на едно градче във Франция, където тя е открита за първи път.

Когато мoнтморилонитната глина, наричана още жива глина, се наложи върху кожата, тя се хидратира и се наелектризира. След това глината набъбва и поема замърсяванията по повърхностния слой. Тогава започва действието на минералите, които освежават кожата и премахват излишните частици от нейната повърхност. Електрическият заряд пък предотвратява абсорбирането на замърсителите.

Освен това монтморилонитната глина има и антибактериално действие.

Според учените, освен че действа благотворно на кожата, тя спира производството на бактерии като стафилококи и Е-коли в организма и поддържа доброто състояние на черния дроб.

В няколко страни в света има залежи от различни видове глина. Всички те съдържат много минерали. Някои от тях се използват за козметични маски и добавки. Много популярна например е глината от Мъртво море, която съдържа 21 различини минерала.
 
Неотдавна в планината Сиера Невада били открити залежи на монтморилонитна глина, която е невероятно суха и добре запазена.

Събраните проби от 25 места около хълмовете били изследвани от калифорнийски учени и те открили, че тази глина съдържа 75 основни минерала. Сега тази глина е известна като „Сиера”.

Вярно е, че Клеопатра е имала едно предимство. По нейно време не е имало замърсители на въздуха, от които да страда кожата й. Но човек не трябва да се бори с химикалите като употребява други химикали.

С глината те се отстраняват чрез 100% естествени вещества. Освен това тя придава блясък на кожата и тен, на които би завидила дори и Клеопатра.
 

Коментари