Публикация

Кафето помага при ин витро?

Жените, които са подложени на ин витро процедури, трябва да пият кафе, за да се предотвратят потенциално опасни за живота усложнения, твърдят учени.


Медикаментите, използвани при ин витро, могат да предизвикат свръх стимулиране на яйчниците, което води до разширяване на кръвоносните съдове и изтичане на кръв в тъканите.

Усложнението, наречено свръх овариална хиперстимулация, засяга една трета от жените, които се подлагат на ин витро всяка година.

По-голямата част от случаите са леки, което води до болки в корема и чувство за подуване. В най-тежките си форми обаче може да бъде опасно за живота, тъй като води до образуване на кръвни съсиреци, увреждане на бъбреците и яйчниците.

поред специалистите опасното състояние се предизвиква от медикаментите за лечение на репродуктивни проблеми, които са причина за високи нива на химикала аденозин.

При тестове са открити огромни количества от веществото в течността около яйцеклетките. Учените смятат, че кофеинът може да блокира абсорбирането му в организма и така да се намали риска от хиперстимулацията.

Изследването, публикувано в Metabolism, се нуждае обаче  от още доказателства, които да потвърдят резултатите преди да се „предписва” кафе на бъдещите майки с репродуктивни проблеми.

Коментари