Публикация

Безплатни прегледи за деца с гръбначни изкривявания ще се проведат в Болница Токуда

Безплатни прегледи за деца с гръбначни изкривявания ще се проведат в Болница Токуда

Консултациите са подходящи за деца и юноши със съмнение за сколиоза или установено изкривяване


В Световния месец за информираност за сколиозата Клиниката по ортопедия и травматология на Болница Токуда организира безплатни прегледи за деца с гръбначни изкривявания. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000 или кратък номер *5544.


Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, което се среща най-често при деца в подрастваща възраст

по-често при момичетата.

 

Представлява странично изкривяване във фронталната равнина, което може да бъде с Сколиоза - безплатни прегледиедна или няколко кривини в различни сегменти от гръбначния стълб.

 

Има няколко категории сколиоза, но най-често срещаната е идиопатичната адолесцентна сколиоза. Тя засяга деца в юношеска възраст (от около 10 до 18-20 г.) и при нея причините са неизяснени.

 

Според тежестта на гръбначната деформация е необходимо да бъдат взети мерки със съответната препоръчителна терапия - носене на корсет, кинезитерапия или хирургия при много тежките случаи.

 

Наблюдението на детето е изключително важно от страна на родителите, които при забелязване и съмнение за проблем, е добре да проведат консултация с ортопед. Има случаи на бързо прогресиране на изкривяването до степен, в която се увреждат вътрешните органи. Това не само пречи на естетическия вид на детето, влошава качеството му на живот, но създава и опасност за здравето му. В тези случаи хирургията остава последният вариант за лечение.

В Клиниката по ортопедия и травматология в Болница Токуда от дълги години има изграден център за лечение на сколиоза

Ние сме водещ център, където се прилага съвременна хирургия при сложни случаи на гръбначни изкривявания.


Екипът, воден от доц. д-р Васил Яблански и подпомаган през годините от американски хирурзи от Обществото за изследване на сколиозата, оперира по най-съвременните методи средно по 30 деца с тежка сколиоза всяка година. В болницата е създадена и програма за неинвазивно кинезитерапевтично лечение по световноизвестния Шрот метод.


Световният месец на сколиозата се провежда всяка година през юни и цели да повиши информираността относно заболяването и ползите от ранното му диагностициране и проследяване. Създаването на групи от пациенти, специалисти и популяризиране на заболяването е една от възможностите за повече разбиране и подкрепа в обществото за по-добра грижа за пациентите със сколиоза.

Коментари