Публикация

Алкохолът и излишните килограми влошават състоянието при хемороиди

Алкохолът и излишните килограми влошават състоянието при хемороиди

Репахерб облекчава бързо неприятното усещане

 

Хемороидите са често срещан проблем - смята се, че са засегнати над 40% от хората по света. Обикновено обаче пациентите страдат дълго преди да потърсят специализирана помощ. Срамуват се от прегледа, смятат, че той е болезнен, притесняват се, че може да бъде назначена операция.


Темата хемороидална болест е табу дори с близките хора.


Лекарите са виждали и чували всичко, така че не е нужно да се чувствате неудобно по време на прегледа. Важно е да бъде поставена точната диагноза и да се изключат други заболявания. Специалистът не само ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще назначи необходимите изследвания и лечение.

Какво представляват хемороидите

Хемороидите са подути кръвоносни съдове около ануса и най-ниската част на ректума (правото черво).

 

Спрямо местоположението си се делят на вътрешни, външни и смесен тип:

 

  • вътрешни: разположени са вътре в ректума, не могат да бъдат усетени. Обикновено са безболезнени, единственият симптом може да бъде яркочервена кръв след дефекация. При напън е възможно да излязат извън аналния отвор и да не могат да се приберат – това може да стане причина за силни болки;
  • външни: намират се около ануса, може да бъдат почувствани. При възпаление (тромбоза) се появява дискомфорт, сърбеж, болка, кървене.

Какво представляват хемороидите

Важно е да се знае, че редица заболявания на храносмилателната система, включително и злокачествени, протичат със сходни прояви. Кървенето по време на дефекация не е нормално. След появата на такъв симптом задължително трябва да се потърси консултация със специалист. Пациентът действително може да страда от хемороидална болест, но това не изключва да има и криптит, фисура, тумор.

За появата на хемороидите влияние оказват

  • генетичната предразположеност – слабост на съединителната тъкан;
  • възрастта;
  • хроничната констипация (запек) и продължително напъване в тоалетната, диарията;
  • заседналият начин на живот;
  • наднорменото тегло;
  • тежкият физически труд;
  • хронични чернодробни заболявания, водещи до венозен застой;
  • лошите хранителни навици – повишена консумация на сухи, люти храни;
  • приемът на алкохол;
  • практикуването на „седящи“ професии (шофьори, офис служители и др.);
  • нарушена функция на дебелото черво, вследствие на прекомерна употреба на лаксативи.

 

Бременност и хемороиди

 

За това заболяване допринася също повишеното налягане в малкия таз при различни състояния – бременност, някои видове спорт (вдигане на тежести) и други.

 

Важно е да се знае, че състоянието ако не се вземат мерки обикновено прогресира, рядко може да мине от само себе си. В напредналите случаи кървенето става хронично, наблюдава се понижаване на хемоглобина, анемия. При седене и дефекация болката може да бъде изключително силна. Човек не може да изпълнява ежедневните си дейности, качеството на живот се влошава значително.

Какво е лечението?

При леко изразени симптоми е достатъчно само да се промени хранителният режим (в менюто трябва да бъдат застъпени богати на фибри храни – пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни), да се увеличи приемът на течности, да се регулира дефекацията.

 

Диета при хемороиди


Добре е да се носи меко, памучно бельо, без ръбове в деликатните зони, което не наранява аналната област. Спазването на лична добра хигиена е задължително.


Прекомерни усилия, водещи до повишаване на налягането в хемороидалните възли, трябва да се избягват. Полезни за хората с хемороиди са разходките, йогата, плуването.


Бани със смрадлика, лайка могат да облекчат оплакванията.


При лека болка и сърбеж може да се приложи локално лечение с мехлеми и свещички. Аптеките изобилстват от препарати, които действат противоболково и противовъзпалително, както и от медикаменти за укрепване на кръвоносните съдове.


Един от новите продукти на българския пазар, който намалява дразненето на възпалените хемороиди, облекчава болката, предпазва епидермиса, осигурява грижа за възпалената и сърбяща кожа, е Репахерб (Repaherb).

 

https://repaherb.bg/index.html


В състава му се са включени билки с доказани лечебни свойства - лайка, невен, листа от леска (хамамелис), които се използват от векове в народната медицина.
Предлага се в две форми - ректална маз и супозитории.


Продуктите Репахерб (Repaherb):

  • успешно облекчават болката при хемороиди;
  • успокояват възпалената, сърбяща кожа и лигавица, засилват нейната регенерация;
  • намаляват дехидратацията, подпомагат зарастването на рани;
  • понижава риска от образуване на фисури и нараняване при дефекация.

При използване един до два пъти дневно на свещичките при вътрешни хемороиди и на ректалната маз при външни хемороиди може да се очаква пълно облекчаване на симптомите за период до две седмици.


Къде да намерите продукта (линк)


При по-сериозна симптоматика може да бъдат назначени различни неоперативни (терапия с инфрачервени лъчи, връзване с гумени пръстени, склеротерапия и други) и оперативни техники за лечение (при много големи хемороиди).

 

Лечение на хемороиди
Не отлагайте консултацията с лекар поради срам и страх. Потърсете специализирана помощ възможно по-скоро – преди заболяването да се е влошило. Колкото по-рано започне правилната терапия на хемороидалната болест, толкова по-бързо ще получите облекчение на неприятните симптоми, по-скоро ще се върнете към нормален начин на живот.

Коментари