Публикация

Мигрена, запек, висок холестерол? Хапнете грозде.

Гроздето притежава много ползи за здравето, включително може да се използва за лечение на запек, лошо храносмилане, умора, нарушения на бъбречната функция, дегенерация на макулата и предотвратяването на катаракта.


Гроздето, един от най-вкусните плодове, е богат източник на витамини А, С, В6 и фолиева киселина в допълнение към важни минерали като калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен. То съдържа флавоноиди, които са много мощни антиоксиданти - намаляват щетите, причинени от свободните радикали и забавят стареенето.

Поради високото си съдържание на хранителни елементи, плодът играе важна роля за осигуряването на здравословен и изпълнен с енергия живот.

Какви са основните предимства на гроздето?

- Астма: Благодарение на високата си терапевтична стойност, гроздето може да се използва за лечение на астма. В допълнение към това, силата на асимилиране на гроздето също е по-висока. Това повишава влагата в белите дробове.

- Сърдечни заболявания: Гроздето увеличава нивата на азотен оксид в кръвта, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци и това намалява риска за инфаркт. Антиоксидантите в плода предотвратява окисляването на лошия холестерол, който блокира кръвоносните съдове.

- Мигрена: Гроздовият сок е важно средство за домашно лечение на мигрена. Трябва да се приема рано сутрин, без да се смесва допълнително с вода.

- Запек: Гроздето е много ефективно средство срещу запек. То се разглежда като слабителна храна, тъй като съдържа органични киселини, захар и целулоза.

- Храносмилане: Гроздето играе важна роля при нарушено храносмилане. То облекчава паренето и лекува възпалението на стомаха. То се предпочита, тъй като е лека храна.

- Умора: Светлият гроздов сок попълва запасите от желязо в организма и предотвратява умората. Тъмното грозде обаче намалява нивата на желязото. Консумацията на гроздов сок предоставя незабавно енергия. Антиоксидантите подобряват работата на имунната система.

- Бъбречни заболявания: Гроздето може значително да намали киселинността на пикочната киселина и спомага за отстраняването й от системата, като по този начин се намалява напрежението за бъбреците.

- Алцхаймер: Ресвератролът (полифенол в гроздето) намалява нивото на амилоидните пептиди при пациенти с деменция. Изследванията показват, че гроздето може да подобри здравето на мозъка и да забави началото на дегенеративното заболяване.

- Макулна дегенерация: Гроздето може да попречи на свързаната с възрастта загуба на зрение или дегенерация на макулата. Три порции грозде на ден могат да намалят риска от дегенерация с над 36%.

- Катаракта: Флавоноидите в гроздето са антиоксиданти, които могат да намалят и да се борят с вредите, причинени от свободните радикали, като например катаракта, както и сърдечно-съдови заболявания, рак, и свързани с остаряването проблеми.

- Холестерол: Гроздето съдържа съединение (pterostilbene), което е в състояние да понижи нивото на холестерола. Сапонините (сложни глюкозиди), присъстващи в ципата на гроздето, могат да предотвратят абсорбирането на холестерола като се свързват с него.

- Антибактериално действие: Червеното грозде има силни антибактериални и антивирусни свойства и може да предпазва от инфекции.

- Противоракови свойства: Гроздето е установено, че има силни антиракови свойства, свързани с противовъзпалителното действие на ресвератрола. Гроздето е особено ефикасно при рак на дебелото черво и на гърдата. Гроздовият сок не само предотвратява риска от рак, но и потиска растежа и размножаването на раковите клетки.

Гроздето играе основна роля в предотвратяването на многобройни здравословни проблеми и може да се използва като домашно средство срещу някои болести. Стафидите (сушени гроздови зърна) са изключително питателни и помагат при много проблеми, включително запек, ацидоза, анемия, повишена температура, полова слабост и др.

Коментари