Публикация

Италиански лекар демонстрира 4 безшевни очни операции в Пловдив

Четири очни операции по уникален безшевен метод и през изключително малък отвор – с големината на връх на игла, направи в пловдивската Университетска болница „Свети Георги” италианският хирург офталмолог проф. д-р Чезаре Мариоти.


Това съобщи ръководителят на Клиниката по очни болести в лечебното заведение доц. д-р Нели Сивкова.

Трима от пациентите са с отлепена ретина, като на двама от тях, които имат и катаракта, е направена комбинираната операция – фако- и витректомия. Четвъртият пациент страда от диабет, с кръвоизлив в стъкловидното тяло.

Операциите се излъчваха на живо със сателитна връзка на екрани в зала „Пловдив” на „Новотел – Пловдив”, където на 2 и 3 октомври се проведе Петият витреоретинален симпозиум, организиран всяка година от Клиниката по очни болести на университетска болница.

„Витреоретиналните операции се смятат за най-тежката очна хирургия, защото обхващат задния очен сегмент. Там са разположени най-труднодостъпните области на окото - стъкловидното тяло и ретината”, обясни доц. Сивкова.

Витректомията най-често се прилага при диабетна ретинопатия, усложнения при късогледство, чуждо тяло, дегенерация на макулата – частта от ретината, която е отговорна за централното зрение.

Вторият метод – факоемулсификация, който също беше демонстриран в комбинация с витректомия, се приема от лекарската общност като най-ефикасен и най-щадящ. При него високочестотен ултразвук превръща мътната леща в емулсия, която след това се изтегля през малък 2-3-милиметров отвор. Миниатюрният размер на безшевната и безкръвна оперативна рана гарантира по-добър контрол на вътреочното налягане, по-безопасна интервенция и по-бързо възстановяване на пациента и на зрението му.


Методът позволя и операция на катаракта във всеки стадий на развитието й, т.е. без да се изчаква т. нар. „узряване” на пердето на окото, поясни проф. Чезаре Мариоти.

Той е консултант в много италиански болници – в градовете Анкона, Озимо, Джеси. Занимава се с университетски изследвания в областта на офталмологията от 1998 до 2003 г., без прекъсване в лекарската си практика от 1989 г. до момента участва и в многобройни клинични проучвания на очните болести. Автор и съавтор е на огромен брой публикации в италиански и международни медицински печатни издания.

Коментари