Публикация

Д-р Николай Брънзалов: Трябва да се научим да живеем с вируса

Д-р Николай Брънзалов: Трябва да се научим да живеем с вируса

Ако хората си мислят, че ще се върнат към нормалния си начин на живот - тоест ще се държат все едно, че никога не е имало такава епидемия, грешат. Ние трябва да знаем, че тя не е изчезнала.


Това заяви пред Българската национална телевизия д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Вирусът не е изчезнал. Трябва да се научим да живеем с него и да се научим да го контролираме, за да не стигаме до тежки ситуации, които да изтощава цялото общество, коментира д-р Брънзалов.

Той предположи, че последните пет огнища са възникнали поради неспазване на противоепидемичните мерки по време на мюсюлманските празници.


„Ситуацията е под контрол. Всички, които се грижим за овладяване на епидемията, вече имаме много повече опит за ограничаване на въпросните огнища, така че не мисля, че това е нещо много страшно.

Ще има пикове и спадове

докато не ликвидираме вируса”, коментира заместник-председателят на БЛС.


Според него изключително важно е здравната система час по-скоро да заработи в нормален ритъм, защото е възможен „голям пик на заболеваемостта от другите заболявания, а не от COVID инфекцията”.


На въпрос за недоволството сред медици, че не получават обещаните 1 000 лева за работа на първа линия в борбата с COVID-19, д-р Николай Брънзалов призна, че „нещата не бяха добре дефинирани“.


„Оттам дойде проблемът, който сега ескалира. На „първа линия“ дадоха едно определение, за което е невъзможно да бъдат покрити всички критерии. Ако аз издавах въпросната заповед, щях да проверя какво означа „първа линия“ в Европа... Ако някой се интересува от мнението на БЛС, е добре дошъл. Ние с удоволствие бихме се включили, за да изработим точен алгоритъм, за да няма такива нещо”, категоричен беше д-р Брънзалов.

Коментари