Публикация

Нов метод ще определя кои ембриони са "годни" за ин витро

Учени от университета „Станфорд” твърдят, че са открили начин да предсказват кои ембриони ще се развият правилно и кои не, съобщи Ройтерс.


Според последните изследвания новите тестове ще помогнат на клиниките за асистирана репродукция да избират най-добрите ембриони, които да се имплантират в тялото на майката.

Това ще намали броя на процедурите ин витро, както и нуждата от имплантиране на много ембриони, за да се стигне до една бременност, която често е многоплодна.

Откритието, публикувано в Nature Biotechnology, разкрива и нова информация за развитието на ембрионите и защо децата наследяват някои гени от майката, а други от бащата.

Новите методи и алгоритми могат да осигурят начин за ранна диагностика на потенциала на ембрионите. При оплождането ин витро децата се създадат, като сперматозоидът се съединява с яйцеклетката в лаборатория, след което се пренася в матката на бъдещата майка, за да се развива.

Лабораториите търсят начин за подобряване на успеваемостта при асистираната репродукция. Някои клиники имплантират повече от един зародиш, което при успех води до раждането на тризнаци, четиризнаци и т.н. Тези деца почти винаги се раждат преждевременно и имат хронични здравословни проблеми. 

Коментари