Публикация

Защо все повече деца се разболяват от астма?

Асоциацията на българите, боледуващи от астма организира информационен ден, който цели повишаване на здравната култура и насочване на вниманието на родителите относно рисковете и последиците на болестите на дихателната система с алергична етиология - астма и алергичен ринит, при децата.


Инициативата е част от националната информационна кампания „Здраве на белия дроб 2010” на Българското дружеството по белодробни болести.
Астмата е доста често срещана хронична болест при децата. За съжаление процентът на болните в последно време се увеличава. От астма децата се разболяват на различна възраст, но най-често първите симптоми на заболяването се появяват на около 5-годишна възраст.

Рискови фактори за развитие на астма при децата

Има много рискови фактори за развитието на астма при децата. Те включват:
- наличие на алергия;
- фамилна обремененост;
- чести респираторни инфекции;
- ниско тегло при раждане;
- излагане на тютюнев дим преди или след раждането;
- среща се повече при момчетата;
- при по-бедни семейства.

Защо все повече деца се разболяват от астма?
Засега не е съвсем ясно защо броят на болните от астма се увеличава. Някои учени предполагат, че децата все повече се излагат на различни алергени като прах, замърсяване на въздуха и вторичен тютюнев дим. Други учени предполагат, че днешните деца малко боледуват от детски болести и така не успяват да изградят достатъчно силна имунна система. Излиза, че имунната система не произвежда достатъчно защитни антитела, за да се противопоставя на болестта. Също така, поради фактa, че все повече майки не кърмят децата си, важни субстанции на имунната система не отиват към бебетата.

Признаци и симптоми

Признаците и симптомите, за които трябва да следите са следните:
- Честа кашлица по време на игра, през нощта, или когато детето се смее. Важно е да се знае, че кашлицата може да бъде и единствен симптом.
- По-малко енергия по време на игра.
- Учестено или късо дишане.
- Оплаквания от „стягане” на гърдите.
- „Свирене” на гърдите при дишане.
- Чувство на умора и слабост.

Трябва да се има предвид, че не всички деца имат едни и същи симптоми. Последните могат да се различават дори при различни пристъпи на едно и също дете. Нужно е да се поясни, че не при всички случаи на „свирене” на гърдите и кашлица става дума за астма.

Как се диагностицира астмата при децата?

Астмата при децата често е доста трудно да се диагностицира. При по-големите деца болестта може да бъде определена въз основа на симптомите и на медицинските изследвания.

Методите за диагностика са следните:
- Въз основа на историята на болестта и описанието на симптомите. Необходимо е да споделите с лекаря историята на дихателните проблеми, които детето ви е имало и има в момента, както и наличието на наследствени фактори - астма, алергия, кожни проблеми и други белодробни болести или проблеми. Важно е да се знаят подробно симптомите – кашлица, „свирене” на гърдите, късо дишане, болка или стягане на гърдите, а също така и по кое време на денонощието и колко често тези симптоми се случват.

- Физически преглед. По време на този преглед, лекарят „преслушва” гърдите и сърцето на детето.

- Изследвания. На много деца се налага да се направят изследвания на функционалните показатели на дробовете, а също и преглед с рентгенов апарат. При функционалните изследвания се измерват количеството въздух и скоростта на въздуха при издишване. Така лекарят добива представа за степента на заболяването. При деца под 5 години в повечето случаи не е възможно да се направят функционални изследвания и при диагностиката лекарите се осланят повече на историята на болестта, на симптомите и на физическия преглед.

- Други изследвания също така могат да бъдат направени, с цел да се установят причинителите или дразнителите на астматичните пристъпи. Такива са кожните тестове за наличието и вида на алергията и алергените, рентгеновите снимки за установяване наличието на инфекции на синусите и др.

Как се лекува астмата при децата?
Въз основа на историята на болестта и степента на развитие лекарят трябва да изготви т.н. план за действие и лечение. Той описва кога и как да се използват лекарствените средства, какво да се прави, когато се влоши състоянието на детето, кога да се търси незабавна болнична помощ.

Разгледайте внимателно този план и питайте лекаря за всички неясноти, които имате.
Планът за действие и лечение е изключително важен, за да контролирате успешно болестта. Той трябва винаги да ви е „под ръка”, за да се подсещате какво следва всекидневно или при нужда да се прави. Освен планът за действие, трябва да се опитате максимално да разберете какви са провокиращите пристъпи на астмата на вашето дете фактори и по възможност да ги отбягвате.

Какви медикаменти детето ви трябва да използва?
Ако се налага използването на бронхоразширяващи лекарства повече от два пъти седмично, обикновено лекарите препоръчват всекидневно приложение на противовъзпалителни лекарствени средства.
Дозата на медикаментите се определя, като се има предвид възрастта и теглото на малките пациенти.

Как се разбира дали астмата на детето ви е добре контролирана?
Може да считате, че астмата на детето ви е добре контролирана, ако след използването на лекарствени средства, вашето дете:
- живее нормален, активен живот;
- има малко симптоми;
- посещава редовно училище;
- изпълнява всекидневните си задължения без затруднения;
- почти не се налагат спешни посещения при лекар или болнично заведение;
- има малко странични явления след приема на медикаментите.

Колкото по-добре сте запознати с особеностите и лечението на астмата, толкова по-добре ще можете да помогнете на детето ви да отбягва дразнителите, правилно и редовно да взима лекарствата, които са му предписани. В резултат на вашите грижи детето ви може да живее без пристъпи и да води нормален здравословен живот.

Как да постъпите, ако детето ви има силен астматичен пристъп?
- Дайте на детето бронхоразширяващото лекарствено средство, съгласно плана ви на действие и лечение.
- Изчакайте 15 минути. Ако симптомите изчезнат, детето ви ще може отново да се занимава с обичайната дейност.
- Ако симптомите не изчезват, следвайте напътствията в плана ви за действие. Ако след всички ваши действия няма резултат, потърсете помощ от лекар.

Опасни признаци са „свиренето” на гърдите, силната кашлица, трудност при ходене, посиняване на устните и на пръстите под ноктите. Ако тези признаци са налице, извикайте бърза помощ.

Коментари