Публикация

Бойко Борисов: Повече няма да затваряме нищо заради коронавируса

Бойко Борисов: Повече няма да затваряме нищо заради коронавируса

Премиерът Бойко Борисов обяви категорично, че повече няма да се затварят нито границите, нито населените места. Според него силата на епидемията от COVID-19 вече не е така силна и болниците са укрепени достатъчно.


„Целта ни е от 15 до 30 юни да разхлабим още мерките и да пуснем всичко. Но срещу глупостта не можем да направим нищо - когато знаеш, че си заразен и ходиш, подлагаш на риск големи групи хора. Виждате, че където има клъстери, налагаме дисциплина. В шуменското село Изгрев просто такава нямаше“, обясни министър-председателят, цитиран от Нова телевизия.


Той изказа мнение, че

няма полза от масовото тестуване

тъй като все още няма ваксина. Бойко Борисов обяви, че ще разговаря с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да капарира закупуването на ваксини.


През последното денонощие в страната бяха регистрирани нови 93 случая на коронавирус. Броят на заразените надхвърли 3 хиляди.

Лекарка с COVID-19 заразила 11 души в Кърджали

Белодробното отделение на болницата в Кърджали е затворено за дезинфекция, след като са установени 11 нови положителни проби за COVID-19. Всички новозаразени са контактни на лекарка от „Пирогов”, която излязла в отпуск и заминала за Черноочене. Седмица по-късно се подложила на PCR-тест, който доказал, че е носител на коронавируса. До онзи момент обаче жената контактувала с изключително много хора и дори била на посещение в местната болница.


След поставянето на диагнозата още миналия петък здравните власти започнали да проучват контактите на лекарката. Първоначално тя заявила, че не се е виждала с никого и отказала да посочи къде точно е ходила, информира Нова телевизия.


Пред камерите на телевията лекарката заяви, че не е укривала информация. „Аз съм казала това, което трябва на хората. Те от РЗИ-Кърджали много добре знаят всички от болницата”, отбеляза д-р Сибел Муса.


В крайна сметка заразени се оказали нейни близки, две лекарки, санитарка и пациенти. Един от всички заболели е починал.


Тя се е тествала по собствено желание, може би по изискване на лечебното заведение. Първоначално казва, че не е имало контакти. След това разбираме, че е имала такива. Упрекът към нея е за бавното съдействие, каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.

„Тя не е дала точна и ясна информация за контактите си. Затова е изготвено писмо, което ще бъде изпратено до прокуратурата”, каза директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев.


По-късно от държавното обвинение съобщиха, че по случая е образувана проверка.

 

 

Снимка: Нова телевизия

Коментари