Публикация

Какво представлява ревматоидният артрит?

Какво представлява ревматоидният артрит?

Ревматоидният артрит (РА) е хронично автоимунно заболяване, което кара имунната система на организма да атакува собствените си тъкани, включително меките тъкани, които капсулират повечето стави.
РA може да засегне почти всяка става в тялото, но първоначалните симптоми обикновено засягат китките, кокалчетата, овалните части на стъпалата и / или коленете. Освен че предизвиква болезнено подуване на ставите и скованост, ревматоидният артрит може да причини висока температура и умора, и потенциално да доведе до дългосрочни деформации на ставите.
Лекарите смятат, че ранната диагноза и лечение са от решаващо значение за ограничаване на потенциално увреждане на тъканите и запазване на функцията на ставите, но диагностичният процес може да бъде предизвикателство. Няма нито един лабораторен тест, който окончателно да диагностицира РA и началото на заболяването може да варира значително: един човек може да развие подпухнали, сковани стави на китката и пръстите в продължение на много месеци, докато друг човек развива умора, треска и силно възпалено коляно почти за една нощ.


Как ревматоидният артрит прогресира във времето?

Независимо от това дали симптомите се появяват постепенно в продължение на няколко месеца или бързо за седмици, болестта следва същата прогресия:

Синовиалната тъкан се възпалява
Първоначално ревматоидният артрит се характеризира с възпаление на синовиалната тъкан. Тази тъкан се намира в цялото тяло и капсулира ставите и сухожилията. При възпаление на синовиалната тъкан, може да се причини болка, скованост и подуване на ставата. Това състояние се нарича синовит. Образува се „тъкан на панус“.
Възпалението кара клетките на синовиалната тъкан да се разделят и да се размножават, което води до сгъстяване на синовиалната тъкан, което води до повече подуване и болка. Докато деленето на клетките продължава, растежът на клетките се разширява в ставното пространство. Тази нова тъкан се нарича панус или ревматоиден панус. Хрущялите и другите ставни тъкани са повредени.
Клетките на пануса отделят ензими, които увреждат хрущяла и подлежащата кост. С течение на времето това увреждане може да промени подравняването на ставите, да доведе до по-нататъшна болка и в някои случаи да причини деформации на ставите. Не всички синовиални тъкани в тялото ще претърпят тези промени едновременно. Хората с РA обикновено имат определени стави, които имат симптоми и други стави, които не.

Кой получава ревматоиден артрит?

В световен мащаб експертите смятат, че 0,4 до 1,3% от населението има РA. Въпреки че точната причина за ревматоиден артрит е неизвестна, изследователите смятат, че вината е комбинация от генетични, екологични и хормонални фактори. Състоянието е два до три пъти по-разпространено при жените, а възрастта в началото на симптомите обикновено е между 40 и 60 години.

Симптоми на ревматоиден артрит


Хората с ревматоиден артрит могат да изпитат както физически, така и емоционални симптоми.
Физически симптоми на ревматоиден артрит

РA често засяга първо ставите на ръцете и китката, макар че първоначалните симптоми могат да се появят и в стъпалата, коленете, глезените или други стави. С течение на времето могат да бъдат засегнати повече стави, най-често ставите на шията, раменете, лактите, глезените, челюстта и дори ставите между много малки кости във вътрешното ухо.
В допълнение към болката и намалената подвижност, свързани с подуване и възпаление на засегнатата става, често срещаните симптоми на ревматоиден артрит могат да включват:

Болезнени стави, които са:
    - Чувствителни
    - Оточни
    - Сковани и трудни за сгъване или свиване
    - Топли на пипане
    - Зачервени на вид
    - Гъбести при натискане
    - Засегнати симетрично; например дясната и лявата китка на човек ще показват еднакви симптоми


- Синдром на карпалния тунел, който понякога може да бъде причинен от възпаление на РA в китката.
- Теносиновит - възпаление на деликатната лигавица на сухожилието - в ръката. Поне едно проучване предполага, че теносиновитът на флексорните сухожилия на пръстите е силен предиктор за ревматоиден артрит.
- Трайна скованост, която започва сутрин и продължава един час или повече, дори след лека до умерена активност.
- Прекомерна умора на цялото тяло, която не изглежда свързана с физическо натоварване или сън.
- Нискостепенна треска, която винаги или почти винаги присъства.
- Общо усещане за неразположение или грипоподобни симптоми.
- Неочаквана загуба на тегло и загуба на апетит.
- Намалена ставна функция, която може да затрудни прости задачи, като отваряне на буркан или запалване на автомобила; болка може да се почувства след периоди на засилена употреба на ставите, като продължително захващане или носене на предмет и може да се появи в покой.
- Усещането за крепитации (хрупане) на ставите, което може да възникне, когато увреждането на меките тъкани кара костите на ставата да се търкат една в друга.
- Ревматоидни възли, които се образуват под кожата. Тези възли са твърди неравности, които варират в размер от грахово зърно до размер на орех и се наблюдават най-вече по лактите или пръстите.


Ревматоидният артрит засяга всеки по различен начин: някои хора изпитват постоянен дискомфорт, докато други изпитват продължителни периоди на незначителни симптоми, пунктуирани от болезнени възпаления.


Емоционални симптоми на ревматоиден артрит

В допълнение към физическите симптоми, пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, могат да изпитат и съпътстващи проблеми като:

- Депресия или тревожност
- Проблеми със съня
- Чувство на безпомощност
- Ниско самочувствие

Комбинираните физически и емоционални компоненти на заболяване като ревматоиден артрит могат да проникнат в професионалния, социалния и семейния живот. За щастие, ранното откриване и подходящите програми за лечение, като лекарства и терапевтична терапия, и / или промяна на активността могат да помогнат за поддържане на активен, продуктивен живот за повечето хора.

Рискови фактори за ревматоиден артрит


Експертите не разбират точно защо някои хора получават ревматоиден артрит, но години на изследване сочат, че хората, които са най-податливи, имат:

- Генетично предразположение към РА
- Са били изложени на вредни фактори на околната среда (например пушене)
- Преживели са значителни нарушения в хормоналния баланс
- Дисбаланс на чревните микроби, което може да бъде вродено по естествен път или да възникне в резултат на инфекция или друго събитие


Много изследователи смятат, че най-вероятно РА се развива при хора, които имат генетична предразположеност към RA и са изложени на определени фактори на околната среда, изпитват хормонални промени и / или претърпяват чревни микробни промени.


Генетично предразположение

Специфичният ген, свързан с ревматоиден артрит, HLA-DR4, се намира при 60% до 70% от кавказците със заболяването. За разлика от тях той се среща само в 20% от общото население.

Въпреки че наличието на този специфичен генетичен маркер увеличава вероятността от развитие на ревматоиден артрит, той в никакъв случай не е точно диагностично средство. Всъщност повечето лекари не поръчват този генетичен тест при диагностициране на ревматоиден артрит.


Фактори на околната среда и начина на живот

Ежедневните навици изглежда оказват известно влияние върху риска на хората да получат ревматоиден артрит. Най-утвърдените изследвания в тази област се фокусират върху тютюнопушенето, диетата и телесното тегло.


Пушене и излагане на никотин


Един от най-големите рискови фактори за околната среда при ревматоиден артрит е излагането на никотин, особено тютюнопушенето.
Въпреки че директният ефект от тютюнопушенето не е напълно изяснен, смята се, че продължителното пушене играе роля за повишаване на концентрацията на ревматоиден фактор, който е антитяло (протеин). Наличието на ревматоиден фактор в кръвта е знак, че имунната система може да функционира неправилно.


Диета


Не е ясно как точно диетата влияе върху риска от ревматоиден артрит. Голямо клинично проучване, последвало 121 000 жени в продължение на десетилетия, предполага, че:

- Редовното пиене на газирани напитки е свързано с повишен риск от развитие на ревматоиден артрит.
- Яденето на средиземноморска диета - която насърчава консумацията на зеленчуци, плодове, боб и пълнозърнести храни, не влияе на риска на жените от развитие на ревматоиден артрит.
- Пиенето на кафе или чай (както кофеин, така и без кофеин) не е свързано с развиващ се ревматоиден артрит.
- Умерената консумация на алкохол изглежда не увеличава риска при жените и дори може да го намали.


Телесно тегло


Хората с наднормено тегло или затлъстяване изглежда имат по-голям риск от развитие на ревматоиден артрит. (Резултатите от едно проучване сочат, че наднорменото тегло увеличава риска от РA при жените, но всъщност намалява риска за мъжете.Необходими са повече изследвания в тази област.) Освен това хората с наднормено тегло изглежда имат по-лоши симптоми от пациентите със здравословно тегло.
Въпреки че тютюнопушенето, диетата и теглото влияят на общия риск на човек да получи РA, няма пряка връзка - по-голямата част от хората с наднормено тегло и пушене няма да получат ревматоиден артрит.


Нарушаване на баланса на хормоните

Фактът, че жените са по-склонни да получат ревматоиден артрит, предполага, че хормоните са фактор. Тази идея се подкрепя и от факта, че симптомите на РА се подобряват по време на бременност, само за да избухнат отново след раждането. Има също така доказателства, че жените с нередовен менструален цикъл или преминали през ранна менопауза имат повишен риск от РA.
В допълнение към естествените колебания на хормоните, хормонални лекарства и контрол на раждаемостта играят роля. Пероралните контрацептиви, които могат да съдържат дози на хормона прогестин или комбинация от прогестин и естроген, са свързани с вероятността на жената да развие ревматоиден артрит.


История на инфекция и микробиома

Някои учени изследват връзката между бактериалните и вирусни инфекции и развитието на ревматоиден артрит. Клиничните изследвания предполагат, че може да има връзки между РA и определени инфекции, като гингивит, вирусът на Epstein-Barr и хроничен хепатит С.

В допълнение, някои учени предполагат, че микробиомът на човек може да повлияе на развитието на РA. Микробиомът на човек е събирането на микроорганизми, като бактерии и гъбички, живеещи в устата, червата, дихателните пътища и на други места по тялото. Тези микроорганизми имат много роли, включително влияят върху метаболизма и имунната система.

Въпреки че експертите са установили възможни връзки между инфекцията и микробиома и РА, няма достатъчно доказателства, които да сочат ясни причини и последици. Необходими са повече изследвания.


Диагноза на ревматоиден артрит


През първите две години от ревматоидна болест може да възникне значително количество увреждане на ставите, така че ранната диагностика и лечение могат значително да повлияят на прогнозата на пациента. Въпреки това, диагностицирането на ревматоиден артрит може да бъде много предизвикателно, защото:

- Няма нито един физически тест или лабораторен тест за категорично диагностициране на РA.
- Симптомите на РA често имитират тези на други заболявания, като лупус, системна склероза, псориатичен артрит и полимиалгия ревматика. (Също така, подобно на РA заболяване може да възникне след много вирусни инфекции, особено паровирусни инфекции.)


Поради тези предизвикателства експертите препоръчват диагностична оценка да се извърши от ревматолог или лекар, който има богат опит с ревматологични заболявания.

Хората с ревматоиден артрит обикновено имат няколко стави със симптоми на активен синовит с продължителност шест или повече седмици. Синовитът е възпаление на синовиалната тъкан на ставата и нейните симптоми могат да включват подуване, зачервяване, топлина, болка и скованост, особено след дълъг период на почивка. Тези симптоми не могат да бъдат обяснени с друго състояние, като остеоартрит или подагра.


Кръвни тестове

Няма единичен лабораторен тест, който да може окончателно да диагностицира ревматоиден артрит. Въпреки това, има няколко кръвни теста, които могат да бъдат поръчани за откриване на промени в тялото, които са показателни за ревматоиден артрит.

Често използваните кръвни тестове измерват наличието на ревматоиден фактор, антицикличен цитрулинизиран пептид (наречен ACPA или anti-CCP) и маркери на възпаление като скорост на утаяване на еритроцитите (ESR) и С-реактивен протеин (CRP). Тези тестове се използват и за диагностициране на други възпалителни състояния - например, CRP може да се използва за диагностициране на сърдечни заболявания.


Образна диагностика

Лекарят може да назначи изображения, ако клиничната оценка на пациента и лабораторните изследвания не предоставят достатъчно информация за диагностициране или изключване на ревматоиден артрит. Образното изследване позволява на лекаря да види дали има данни за увреждане на ставите.

Ултразвук. Тази технология за изобразяване се използва за откриване на възпаление на деликатната синовиална тъкан, която капсулира някои стави и сухожилия. Това възпаление, наречено синовит, е отличителният симптом на ревматоидния артрит. Ултразвукът също може да открие теносиновит в пръста, който някои изследователи смятат за ранен признак на РA.

Ултразвукът се извършва, използвайки или традиционна сива скала или мощен доплер. Макар и по-рядко срещан и по-скъп,  доплерът може да открие притока на кръв, което позволява на лекаря да провери дали синовиалното възпаление е активно.

Освен че е полезен диагностичен инструмент, ултразвукът може да се използва за наблюдение на реакцията на пациента на лечение (въпреки че рядко се използва в клиничната практика).

Рентгенов. В ранните етапи на ревматоидния артрит човек може да има само подуване на меките тъкани, което не се открива на рентген, така че рентгеновите лъчи не се използват често за ранна диагностика.

Рентгеновите лъчи могат да се използват, когато болестта е прогресирала. Рентгеновите лъчи могат да помогнат за откриване на увреждане на костите (ерозии), което възниква в резултат на дългогодишен ревматоиден артрит. Те могат също така да открият стесняване на пространството на ставите, което се случва, когато хрущялът се разгражда и костите в ставата се сближават.

Магнитно-резонансно изображение (ЯМР). Подобно на ултразвука, ЯМР може да открие възпаление и други промени в меката тъкан на ставата, преди да се ерозира костта. В допълнение, ЯМР може да покаже увреждане на костите.

Недостатъкът на ЯМР е, че той отнема повече време и е по-скъп от ултразвука и рентгена. Обикновено ЯМР не е необходима и се препоръчва само когато рентгенови лъчи и ултразвук не се окажат полезни.


Физикален преглед и медицинска история

Лекарят ще снеме подробна анамнеза. Това ще включва искане от пациента да опише симптомите му, като например:

- Какви стави са засегнати?
- Как бихте описали болката? (като тъпа или остра, постоянна или прекъсваща)
- Имате ли сутрешна скованост?
- Забелязали ли сте повишена умора или промени в теглото?
- Имали ли сте други симптоми освен болки в ставите?
- Кога започнаха симптомите?
- Как се променят симптомите във времето?
- Какво кара пациента да се чувства по-добре или по-зле? (напр. упражнения)
Историята ще включва и преглед на пациента:

- Други медицински проблеми
- Предишни заболявания и лечения
- Текущи лекарства
- Фамилна медицинска история
По време на физикалния преглед лекаря ще направи оценка на общото здравословно състояние на пациента и след това ще направи оценка на ставите, търсейки признаци на ставно възпаление. Например, лекарят може да измери обхвата на движение на ставите и да изпробва силата и / или издръжливостта на ставите.


Лечение на ревматоиден артрит


Лечението обикновено включва комбинация от лекарства, упражнения, диета и промяна на начина на живот. Целите на лечението са:

- Контролни симптоми, като болка и умора
- Предотвратяване на увреждане на ставите и други тъкани
- Подобряване на здравето и ставната функция, позволявайки на пациентите да работят и да се социализират


За повечето хора целта е ремисия на РA.
В някои случаи, при хора, които имат трудно лечение, дългогодишен РA, ремисия може да не е възможна и целта може да бъде да влезе в състояние на ниска активност на заболяването.
Ако няма единичен тест за диагностициране на РA, то няма и нито един тест за ремисия на РA.

Започнете лечението рано

Почти всички пациенти с ревматоиден артрит се възползват от лечението, но пациентите, които се лекуват в рамките на първите две години от появата на симптомите, са склонни да се справят по-добре от пациентите, които получават лечение по-късно. Ранното лечение намалява риска от тежко увреждане на ставите.

За привеждане на ново диагностицираните пациенти в ремисия на РА може да е необходимо агресивно лечение, поне първоначално. След постигане на ремисия някои пациенти (работещи с техните лекари) са в състояние да намалят броя или дозировката на лекарствата.

Вземете лекарства с рецепта, както е указано

Хората с ревматоиден артрит обикновено приемат поне едно лекарство. Лекарствата, използвани за лечение на ревматоиден артрит, попадат в пет основни категории:
- Нестероидни ротивовъзпалителни средства
- Кортикотероиди
- Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването
- Биологични вещества, които потискат дейността на имунната система
- Инхибитори на Янус киназа - това е най-новата категория лекарства, одобрени за лечение с РА.


Значението на спазването на препоръките за лечение с медикаменти
Възможно е някои хора да се изкушат да пропуснат приема на лекарства, защото имат опасения относно страничните ефекти или свързаните с тях рискове. Други може просто да забравят да приемат лекарствата в определеното време. Ако не приемате лекарство според указанията, това ще го направи по-малко ефективно.


Упражнявайте се и поддържайте здравословно тегло!!

Упражнения с ниско въздействие като ходене, плуване, йога и тай-чи често се препоръчват за лечение на ревматоиден артрит. Редовното упражнение може да намали слабостта на ставите и болката. Редовното движение също помага да се постигне и поддържа:

- Мускулна сила
- Ставна функция и гъвкавост
- Качество на съня
- Здравословно тегло
- Сърдечно-съдово здраве


Поддържането на здравословно тегло и сърдечно-съдовото здраве е особено важно за пациентите с РА, които имат повишен риск от сърдечни заболявания. В допълнение, хората с РА, които поддържат здравословно тегло, изглежда имат по-малко болка и болестна активност в сравнение с пациенти с наднормено тегло или затлъстяване.


Яжте здравословна храна!!

Въпреки че изследванията не са напълно ясни, много експерти смятат, че има връзка между диетата и възпалението. Те препоръчват противовъзпалителна диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като пресни плодове и зеленчуци.
Хората, които вярват, че микробиомът може да повлияе на РА, препоръчват диета с високо съдържание на зеленчуци, както и плодове и други храни, които поддържат здравето на червата. Освен това едно малко проучване установи, че хората, които приемат пробиотик в продължение на 8 седмици, показват намаление на възпалението.
Дали яденето на определени храни може или не може да намали симптомите на RA е спорна тема, но една идея не е за обсъждане: Храненето със здравословна храна е по-добре за дългосрочно здраве и намаляване на риска от други заболявания.


Хирургия за ревматоиден артрит


Повечето хора с РА никога не правят операция, но - подобно на хора с остеоартрит - хората с ревматоиден артрит могат да изберат операция за намаляване на болките в ставите и подобряване на ежедневната функция. Най-честите операции са заместване на ставите, артродеза и синовектомия.


Смяна на става

Пациентите могат да избират ставни заместители на големи стави като раменете, бедрата или коленете, както и по-малките стави на пръстите и пръстите на краката. Операцията за заместване на ставите включва отстраняване на цялата или част от повредена става и поставяне на синтетичен заместител.
Ставните  замени обикновено са основни операции със значителен риск, но едно проучване показа, че пациентите с РА изглежда се справят по-добре от пациентите с остеоартрит по време на възстановяване в болница, може би поради хипер-бдителния скрининг на лекарите на пациенти с РA.

 Артродеза

При артродезата увредената става се отстранява и съседните кости се сливат заедно. Процедурата значително ограничава движението, но увеличава стабилността и намалява болката в засегнатите стави.
Артродезата се използва най-често за лечение на артритни глезени, пръсти, китки или стави на пръстите. Може да се използва и за стабилизиране на болезнена става и в гръбначния стълб. Артродезата понякога изисква използване на костни присадки, извлечени от собствения таз на пациента.


Синовектомия

По време на тази процедура хирургът отстранява възпалената синовиална тъкан около ставата. Премахвайки засегнатата тъкан, хирургът се надява да намали или премахне симптомите на пациента. Не цялата тъкан обаче може да бъде отстранена, така че възпалението, подуването и болката могат да се появят отново.
Пациентът трябва да работи съвместно с хирург, който може да даде съвети и препоръки относно това коя операция, ако има такава, е подходяща. В крайна сметка всяка от тези операции се счита за избирателна операция, което означава, че изборът на пациента е дали и кога да го прави.

 

Коментари