Публикация

AstraZeneca с мисия да подобрява здравето и качеството на живот

AstraZeneca е сред водещите научно-изследователски фармацевтични компании в света с нови и високоефективни лекарствени средства в седем големи терапевтични области – онкология, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и белодробни заболявания, заболявания на централната нервна система, интензивно лечение и анестезия.


В световен мащаб всеки работен ден AstraZeneca инвестира над 20 милиона щатски долара в областта на разработването и проучването на нови медикаменти. Част от научните открития на компанията са удостоени с Нобелови награди, а продукти на AstraZeneca са получавали престижни награди като продукт на хилядолетието, две кралски награди за лекарствено откритие и технологии и фармацевтичен продукт на годината.

Мисията на AstraZeneca е да разработва нови лекарствени средства, които са предназначени за подобряването на здравето и качеството на живот на пациентите по целия свят, медикаменти, които са качествени, ефективни и иновативни. Фокусът е също така върху това да получим най-доброто от всяко лекарствено средство, като изследваме всички начини, по които то може да бъде използвано или подобрено.

С придобиването на биотехнологичната компания MedImune  през 2007 г. AstraZeneca разшири научния си капацитет в посока на по-добро разбиране на механизмите на заболяванията и инвестира в разработването на малки молекули, биотехнологични лекарствени продукти и ваксини. Едно от стратегическите  направления е развитието на персонализираната терапия, чиято философия е: точното лекарство приложено на точния пациент в точното време. Развитието на персонализираната терапия е неизменно свързано с диагностични изследвания, които идентифицират пациента, който би имал полза от терапията. Това е от полза не само за пациента и лекаря, но и за системата на здравеопазването, която ще може да оптимизира разходите си. 

В следващите няколко години фокусът на компанията е в шест терапевтични области, които включват някои от най-тежките и социално значими заболявания в световен мащаб: онкологични, сърдечно-съдови, стомашно-чревни, респираторни, възпалителни заболявания и заболявания на централната нервна система.

В съвсем близко бъдеще AstraZeneca ще заяви сериозно присъствие в лечението на острия коронарен синдром, предлагайки ново решение за подобряване прогнозата и перспективата за пациенти, страдащи от това заболяване. През следващата година ще бъдат представени и нови терапевтични решения, които ще позволят провеждане на дългосрочно лечение с противовъзпалителни средства при намален риск от гастроинтестинално кървене.

AstraZeneca присъства в България повече от 40 години в лицето на своите предшественици Zeneca PLC и ICI и е първата мултинационална компания в страната създала собствен научен отдел.

Компанията разгръща социално-отговорни инициативи, насочени към подобряване здравето и качеството на живот, разгръщане потенциала на младите хора и подкрепа на българската култура и спорт. За своите проекти, компанията бе удостоена с редица престижни награди – Бизнес Оскар за „Най-добра програма за Корпоративна социална отговорност в Европа” на международни бизнес награди Стиви, „Инвеститор в обществото”,  „Инвеститор в човешкия капитал” и „Маркетинг, свързан с кауза”, награди за отговорен бизнес, ежегодно присъждани от Българския форум на бизнес лидерите.

Компанията е ангажирана и с осигуряване на възможности за стимулиране и реализация  на младия потенциал на нацията. AstraZeneca е първата фармацевтична компания, която в партньорство с академичната медицинска общност ежегодно от 2002 г. присъжда годишни стипендии на талантливи студенти по медицина и фармация в два от най-големите медицински университета – София и Плевен. 

Традиционно за десета поредна година съвместно с посолството на Швеция и Стокхолмския Институт, AstraZeneca присъжда Мини Нобелова награда за медицина за изключителни постижения на млади студенти, завършващи медицина. Носителят на наградата има възможност в рамките на една седмица да посети шведски болници и центъра на AstraZeneca за клинични изследвания в Содерталие. 

Членове на мениджърския екип на AstraZeneca са лектори в майсторските класове по фармация и здравеопазване на Българския форум на бизнес лидерите, под патронажа на принца на Уелс.

Стажантските програми са друга иновативна форма на партньорство на компанията с академичните институции, която се радва на голям интерес от страна на студентите от медицинските университети. Част от стажантите вече са служители на компанията.
AstraZeneca България е един от съучредителите на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Компанията участва в създаването и приемането на Етичен кодекс на Асоциацията и е била дългогодишен член на управителния съвет.
Последните две години AstraZeneca България спечели и приза „Най-добър работодател” в категорията „Малки и средни компании” в проучването на Hewitt Associates, специалната награда за „Работодател с най-добри социални практики”, и се нареди сред водещите пет  най-добри работодатели в Централна и Източна Европа за 2009/2010.

„Щастлива съм, че съм част от един добре сработен и динамичен екип от професионалисти, които взаимно се допълват. В AstraZeneca възпитаваме умението да преследваме мечтите си, обединени от целите на организацията. Ние изповядваме единни ценности, споделяме знания и опит. Влагаме сърцата си във всичко, което правим. За нас са важни доверието, откритият диалог,  консенсусните решения, прозрачността в отношенията”, заяви Зоя Паунова, изпълнителен директор на AstraZeneca България.

Коментари