Публикация

Онлайн консултации: Сколиоза в детска възраст

Онлайн консултации: Сколиоза в детска възраст

Месец юни е посветен на информираност за сколиозата, а на 27 юни е Световният ден за борба със заболяването.


В тази връзка доц. Васил Яблански, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, д-р Аделин Иванов, хирург ортопед-травматолог, и Мариана Попова, физиотерапевт и сертифициран Шрот терапевт от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, ще отговарят на Вашите въпроси на живо във Фейсбук.


Специалистите ще ви информират за профилактиката, диагностицирането и възможностите за редукция, стабилизация, рехабилитация и оперативното лечение на сколиоза по света и в България.


Задавайте въпроси тук - в страницата на събитието, анонимно на acc.tokuda@gmail.com или директно по време на LIVE видеото на 18 юни в 14:00 часа.

Сколиозата засяга приблизително 4% от хората в световен мащаб

(т.е. 1 на 25 души). Може да се появи при всеки, независимо от възрастта или пола, но най-често се среща при подрастващите момичета.


Заболяването представлява изкривяване на гръбначия стълб встрани. То може да е във вид на S (двойна кривина) или като дълго С (единична кривина). При сколиозата гръбначният стълб има и промяна в структурата в ротиране (усукване). Това усукване води до промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.


При децата най-често срещаната форма на сколиоза е идиопатичната или първичната, която е с неясен произход. Видът на сколиозата се определя според момента, в който е открита.
Ако не се лекува правилно и навреме сколиозата, не само влошава качеството на живот, а и е сериозен риск за него, засягайки редица жизненоважни органи.


Екипът от доказани специалисти на Клиниката по ортопедия и травматология и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда прилага най-модерните и доказани световни методи за оперативно и неоперативно лечение на сколиоза.


Отговори на въпросите си по темата „Сколиоза в детска възраст“ ще получите от:

 

Доц. Васил Яблански

Доц. д-р Васил Яблански, дм, началник на Клиника по ортопедия и травматология

 

Завършил е медицина през 1996 г. в медицинския факултет на Тракийския университет.
Получава специалност по „Ортопедия и травматология” през 2001 г. Има тясна специализация в областта на ендопротезирането.


Преминал е квалификационни курсове по първично и ревизионно ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция и Швеция, гръбначна хирургия - в Испания, Турция и Израел, както и много други специализирани курсове в различни световни водещи центрове.

Д-р Яблански е преминал допълнително обучение в сферата на костната и ставната хирургия в Залцбург, Австрия, както и в хирургичното отделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ.


Притежава магистърска степен по „Обществено здраве” от Университета Hebrew в Йерусалим, Израел, както и магистърска степен по здравен мениджмънт.


Работил е 8 години в отделението по „Ортопедия и травматология” на Университетската болница в Стара Загора, след това постъпва в УМБАЛ „Царица Йоанна”, София. При откриването на МБАЛ „Токуда Болница София” е поканен за началник на Отделението по ортопедия и травматология. През 2016 г. придобива академична длъжност доцент.


Членува в Българската ортопедична и травматологична асоциация, Европейското дружество за хирургия тазобедрена става и Американската асоциация на ортопедичните хирурзи.


Д-р Аделин ИвановД-р Аделин Иванов, хирург ортопед-травматолог в Клиника по Ортопедия и травматология


Завършил е медицина през 1989 г. в медицинския факултет на Тракийския университет. Има специалност „Ортопедия и травматология” от 1995 г. През 2005 г. получава магистърска степен по „Здравен мениджмънт”.

 

4 години до 1998 г. е специализирал в Монс, Белгия, в Отделението по ортопедия на Hôpital inter universitaire „A.Paré“. Бил е на по-кратки специализации в Турция и Швейцария.

 

От 1990 до 2006 г. е работил в Университетската болница на Стара Загора.

 

В екипа на отделението по „Ортопедия и травматология” на Болница Токуда е от основаването на лечебното заведение.


Д-р Мариана ПоповаМариана Попова - кинезитерапевт в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина


Сертифициран Шрот терапевт


През 1991 г. завършва Медицински колеж „Й. Филаретова“ към Медицински университет-София, специалност „Рехабилитация“. През 2001 г. завършва Национална спортна академия „В. Левски“ - София специалност „Кинезитерапия“.

 

През 2015 г. придобива магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ към Факултет по обществено здраве към Медицински университет - София.


Придобити следдипломни квалификации:
Schroth English Training Course „ Asklepios Katharina-Schroth-Klinik“ Bad Sobernheim, Germany.
„Рехабилитация на заболявания и следоперативни състояния на опорно-двигателния апарат“ – ВМА-София.
„Някой аспекти на кинезитерапията в ортопедията и травматологията“- проф. Нелсон Кофи (САЩ) - НБОТ „проф. Б. Бойчев“.
„PNF - Приложение на невродинамиката в неврорехабилитацията", инструктор: Zdenka Sefman IPNFA advanced instructor (Slovenia) – Болница Токуда – София.


Професионален стаж:
От 1993 г. работи в НБОТ „Проф. Б. Бойчев“ - Горна баня, където има дългогодишен опит в областта на рехабилитацията в ортопедията и травматологията. Работи в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда от самото начало и е преминала специализация в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония.

Коментари