Публикация

В УМБАЛ „Александровска“ извършиха уникално по рода си контуриране на тялото при пациент с масивна загуба на тегло

В УМБАЛ „Александровска“ извършиха уникално по рода си контуриране на тялото при пациент с масивна загуба на тегло

Мъж, отслабнал със 70 кг за период от две години, потърсил услугите на специалистите от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на „Александровска“ болница още преди година. Тогава му е направена Белт липектомия, а преди няколко дни, на втори етап е извършено контуриране на торса с премахване на увисналата кожа в областта на гърдите и от двете страни на гръдния кош.

Пациентът заявил, че не желае нито излишната кожа, нито наличието на хоризонтални постоперативни белези по тялото

което наложило хирурзите да използват нестандартен подход с „вертикално“ отстраняване на кожните излишъци. Началникът на клиниката д-р Евгени Шарков обясни, че по правило притеглянето винаги е в посока нагоре или надолу, и никога не е правено странично.


Отстранените участъци от кожа и подкожна мастна тъкан са с дължина 55 см и широчина 20 см. За да може да се затвори дефектът, да се намали рискът от образуване на груби белези и за по-добър контрол в зоната на мишниците, хирурзите са оформили инцизиите S-образно.

Извършено е широко отпрепариране напред до срединната линия по пъпа и назад на 3 см от срединната линия по гръбнака

което позволява дефектът да се затвори без напрежение. Издърпването на кожата в тази посока наложило транспозиционирането на гръдните зърна на пациента под формата на свободна кожа, тъй като при изтеглянето те попадат под мишниците. По думите на д-р Шарков процедурата е много специфична и никъде не е описана в медицинската литература.


По време на интервенцията е направен и вертикален medial tigh lift за контуриране на бедрата. Пациентът е изписан на петия ден от хоспитализацията, без никакви усложнения.

Коментари