Публикация

Възпитаници на МУ-Варна на първа линия по време на пандемията

Възпитаници на МУ-Варна на първа линия по време на пандемията

В ситуация, в която цялото общество преодолява труден момент, в помощ на лекарите на първа линия се притекоха като доброволци възпитаници на МУ-Варна. Те помагаха с лечението на коронавирус и превенцията от разпространението на заразата. Бъдещите медици и фармацевти дадоха всичко, за да помогнат на хората в борбата с тази заплаха.

 

С неуморен труд, отговорно отношение и спокойствие, сблъсквайки се ежедневно с уплашени и изнервени пациенти,

доброволците доказаха, че избраната от тях професия е кауза

Един от тях е стажант-лекар Мартина Шопова, възпитаник на МУ-Варна, която работи като медицинска сестра и доброволец – болногледач в сектор „COVID-19“ към Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Тя участва активно в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с доказани положителни проби за COVID-19.

 

Екипът на отделението споделя радостта си, че в този напрегнат момент тя е част от тях и изказва своите благодарности на МУ-Варна за високото ниво на обучение на бъдещите медицински кадри, както и своята признателност за отговорността и професионализма, с които те изпълняват лекарския си дълг към обществото.


Принос в епидемичната обстановка имат и 69 стажант-фармацевти от Факултета по фармация при МУ-Варна. Те се отзоваха на призива на Министерството на здравеопазването за набиране на доброволци за дейности за овладяване на пандемията от COVID-19. Стажантите работиха на първа линия в условията на извънредно положение в определените аптеки – бази за обучение в цялата страна.

 

Всички извършвани дейности бяха съобразени с изискванията на Консултативния документ на Международната федерация на фармацевтите по въпроси на здравето относно информацията и временните насоки за фармацевти и работещите в аптеки по време на епидемията от коронавирус 2019. Факултетът по фармация изказва признателност към всички стажант-фармацевти за положените усилия и за приноса им в овладяването на пандемията.


Студенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ във Филиал Шумен на МУ-Варна също се включиха като доброволци в битката с COVID-19. Те работиха като болногледачи и администратори в различни отделения на МБАЛ-Шумен АД.
Студентите от МУ-Варна доказаха, че в тази тежка ситуация са единни и имат кураж и дисциплина да се справят с това предизвикателство, като с професионализъм и всеотдайност изпълняват своя дълг. Те доказаха, че професията на лекар, медицинска сестра и здравен работник не е просто работа, а призвание и смисъл на живота.

 

Коментари