Публикация

Какви рискове крие работата на бюро?

Битува мнението, че работата в офис е една от най-леките и нетрудоемки дейности, която в малка степен може да окаже негативно влияние върху здравето на човека. Специалистите обаче твърдят, че това е голяма заблуда.


Ето какви „екстри” заплашват здравето на служителите, които прекарват дните от работната седмица зад бюрото, и как можете да се справите с тях:

Синдром на сухите очи
Под „работа в офис” се разбира и стоене пред компютър. Човек, който седи пред включен монитор, мига три пъти по-рядко от нормалното. Очната ябълка се овлажнява по-малко със слъзна течност и резултатът е сухота на очите. Освен това светлинното отражение на монитора се отразява негативно върху зрението, остротата му намалява, а напрежението и умората на очите се увеличават.

Как да се предпазите?

Като начало организирайте и подредете добре работното си място. Мониторът трябва да се намира на разстояние не по-малко от 60 см от очите ви. Центърът на екрана на монитора пък трябва да пада малко по-ниско от нивото на очите.

Няколко пъти по време на работния ден можете да направите гимнастика на очите:

- Без да въртите главата си, направете кръгови движение с очите - надясно, наляво и нагоре.

- Погледнете за няколко секунди върха на носа си, след това отмествайте бавно погледа си напред.

- С отворени очи плавно рисувайте във въздуха осмица.

В аптеките вече се предлага и достатъчно богат асортимент от препарати, които намаляват сухотата в очите. Някои капки може да предизвикат раздразнение на очите, да ви заболят и да почервенеят. Затова, преди да си купите капки, най-добре се посъветвайте с офталмолог.

Болки в гърба. Остеохондроза.
Това заболяване засяга около 50% от офис работниците. В момента то се разпространява и сред по-младите, защото живеем в епохата на новите технологии и компютърът е неразделна част от работния ден. Причината за проблемите е дългото седене в едно и също положение. Болката обикновено се появява внезапно, а локализацията й може да варира.

Как да се предпазите?
Промяната на позата, колкото и неудобна да изглежда, трябва да става през около 30 минути. Това няма да позволи на крайниците ви да се схванат и да ви причиняват дискомфорт. Когато имате възможност, поразходете се.
   
Ето и някои леки упражнения, които можете да правите, без да напускате работното място:

- Направете въртеливи движения с главата и раменете.

- Накланяйте главата си от дясното към лявото рамо и обратно.

- Раздвижете мускулите на гърба си, като седите нормално на офис стола, но с двете ръце се хващате за дръжката от едната му страна и завъртате кръста си натам. После на другата страна правите същото упражнение.

Разширени вени на краката

В резултат на стоенето в една и съща поза часове наред кръвта застоява във вените, което води до разширени вени.

Как да се предпазите?

- Забравете за любимия си навик със скръстването на краката! При тази позиция кръвния поток се забавя рязко.

- Правете кратки паузи за почивка.

- Полезно е ходенето на място.

- След края на работния ден е хубаво да вдигнете нависоко краката си.

Синдром на карпалния тунел
Служители, чиято работа е свързана с продължително стоене пред компютъра, са запознати с чувството на изтръпване и отпадналост на ръцете, с болката в пръстите на ръката. Това е така нареченият синдром на карпалния тунел. Причина за появата му е стесняване на съединително-тъканния тунел, разположен на повърхността на китката и дланта, през който преминават много нерви. С течение на времето един от нервите на ръката се притиска в този тунел. Заболяването може да е опасно, ако е в напреднал стадий - тогава засягането на нерва е тежко, а увреждането му - трайно.

Как да се предпазите?
Ако работата ви е свързана с работа с компютър повече от 15 часа на седмица, то рискът от възникване на този синдром е неизбежен. За да се предпазите, е нужно да правите кратки почивки, да следите за правилната си стойка, да раздвижвате и масажирате ръцете си. При възникване на неприятно усещане можете да правите топли бани с морска сол или да ползвате противовъзпалителен крем.

Затлъстяване
Разнообразяването с пиенето на чай, какао, кафе, похапването на бонбони, сладки, сандвичи или чипс неминуемо се отразява на фигурата ви. В класацията на най-опасните болести на офис служителите затлъстяването е на първо място.

Как да се предпазите?
- Времето си за почивка най-добре прекарайте в разходки.

- Вместо асансьор ползвайте стълбите.

- Занимавайте се с някакъв спорт.

- Не дръжте храна на работното си място. Колкото по-близо сме до храната, толкова по-вероятно е да посегнем към нея дори и ако не сме гладни. 

Коментари