Публикация

Безплатни прегледи за влажна дегенерация на макулата

Безплатни прегледи за влажна дегенерация на макулата

Екипът на Отделението по офталмология на Болница Токуда се включва в информационната кампания за профилактика на зрението „Зрението е всичко! Прегледай се!“ и ще преглежда безплатно пациенти от 22 (понеделник) до 26 юни (петък) за влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта, и диабетен макулен едем, след предварително записване. Запишете час за безплатен преглед на тел.: *5544, 02/ 403 4000 и 02/ 403 4910.

Заболяванията на ретината са сериозен здравен и социален проблем

Диабетният макулен едем (ДME) е заболяване, което застрашава зрението и може да доведе до постоянната му загуба. ДME е усложнение на диабетна ретинопатия. Приблизително 11% от пациентите с диабет са заболели от диабетна ретинопатия. Задебеляването на макулата намалява зрителната острота, яснотата и замъглява зрението. Когато диабетната ретинопатия и в частност ДME се лекуват в ранните им стадии, загубата на зрението може да се забави, да се спре или в някои случаи дори да се подобри. 

 

Рискови фактори са:

  • продължителност и вид на диабета;
  • хипергликемия;
  • дислипидемия;
  • хипертония и др.

Тревожната статистика сочи, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно.

Влажната дегенерация на макулата, свързана с възрастта (ВДМ), засяга над 30 милиона души по света

и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст в индустриално развитите страни. Хората, страдащи от ВДМ, срещат трудности при ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица.


ВДМ има две форми – суха и влажна, като и двете засягат макулата – частта от окото, отговорна за централното зрение. При около 10% – 15% от хората със суха ВДМ, състоянието прогресира до влажна ВДМ. Ако влажната ВДМ не бъде лекувана, поради образуването на нови, неправилно функциониращи съдове в ретината, това може да доведе до кръвоизливи и разрушаване на клетките отговорни за зрението и загубата му.


Важно е, че днес вече има няколко ефективни терапии за ВДМ, чрез които пациентите се връщат към нормалния си, пълноценен живот. От 1-ви април тази година иновативните терапии за ВДМ и ДМЕ са безплатни за пациентите в България.


По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“

посветена на влажната възрастово-обусловена дегенерация на макулата, и диабетен макулен едем.


Мисия:

Предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания.


Цели:

  • Доверие между лекари, пациенти и журналисти;
  • Активизиране на обществото към по-голямо внимание към зрението си;
  • Запознаване на широката общественост с рисковете, симптомите и профилактиката за двете заболявания;
  • Информираност на пациента на всяка крачка от лечебния процес.

Гледайте интервюто на д-р Алек Топов, началник на Отделение по офталмология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, пред Александрина Димитрова, тв СКАТ:

 

Коментари