Публикация

Акад. Петрунов: Епидемията се развива, у нас все още няма колективен имунитет

Акад. Петрунов: Епидемията се развива, у нас все още няма колективен имунитет

Все се още сме доста далече от нормалната ситуация. Данните, които се съобщават в момента от Световната здравна организация, показват, че не само няма намаляване, но се увеличава броят на заразените с COVID-19 – в Северна и Южна Америка, в Европа, в Китай, в Средиземноморието“.


Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.


„Съвсем не сме в положение да кажем „да, епидемията свърши и вече очакваме края й. Днес отново има значителен брой нови случаи у нас. Те са от огнища, не от масовото разпространение на вируса. Предвид това, че България е малка страна, тези огнища може да се разпространят сред цялото общество“, подчерта специалистът.


Той изрази съмнения, че топлото лятно време ще убие коронавируса.


„Мисля, че

времето няма да се отрази съществено на вируса

като виждам какво е положението в Бразилия, където температурите са по-високи и има много по-силно слънцегреене, отколкото у нас. Там епидемията се разви до небивали размери“, подчерта акад. Петрунов.

 

Според него по-скоро

COVID-19 ще измине своя биологичен цикъл и ще изчезне

но това ще стане „след месеци, след година може би даже“.

Епидемията се развива, а у нас все още няма колективен имунитет. Проучването, което се направи в Пловдив, показа, че около 2% от хората имат наличие на антитела и ние не знаем даже дали тези антитела са протективни, дали са вирусонеутрализиращи. Те само показват, че сме се сблъсквали с вируса, поясни акад. Петрунов.

Той цитира проучване в Женева, което е показало, че не повече от 8-10% от хората изработват протективни антитела.

Изграждането на колективен имунитет е бавен биологичен процес

„Tо няма да стане веднага“, подчерта специалистът.


„В никакъв случай не трябва да се успокояваме и да смятаме, че всичко е преминало“, категоричен е акад. Петрунов.


Той призова да се спазват елементарни мерки – на обществени места да се носят маски, да се мият ръцете след контакт с различни плоскости.

Коментари

Здравейте,академик Петрунов!Съгласна съм с Вашите констатации и споделям Вашето мнение,че все още няма достигнат колективен имунитет ,затова пандемията ще продължи още месеци или години.С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-17.06.2020г.