Публикация

Създателят на ин витрото получи Нобелова награда за медицина

Проф. Робърт Едуардс е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина за разработването на ин витро оплождането.


Приносът му представлява крайъгълен камък в развитието на съвременната медицина, тъй като безплодието е медицински и психологически проблем, който засяга повече от 10% от всички двойки по света.

Още през 50-те години на 20-ти век Едуардс смята, че ин витро процедурите могат да бъдат полезни при лечението на безплодие. Той работи системно, за да реализира целта си - открива важни принципи на човешката фертилизация и успява да осъществи оплождане на човешка яйцеклетка в епруветка.

Неговите усилия са увенчани с успех на 25 юли 1978 г., когато се ражда първото в света „бебе в епруветка" - Луиз Браун. През следващите години, Едуардс и екипът му усъвършенстват ин витро технологията и я споделят с колегите си по целия свят.

Професорът е роден през 1925 година в Манчестър, Великобритания. След отбиване на военната си служба по време на Втората световна война започва да учи биология в университета на Уелс в Бангор и в Единбургския университет в Шотландия, където получава докторска степен през 1955 г. с дипломна работа върху ембрионалното развитие при мишки.

През 1958 г. започва своите изследвания върху процесите на човешкото оплождане. От 1963 г. Едуардс работи в Кеймбридж, като основава и първия в света ин витро център. В момента е почетен професор в университета.

Миналата година в тази област имаше трима лауреати - Елизабет Блакбърн, Карол Грейдър и Джак Шостак, за откритието на начина за защита на теломерите в хромозомите чрез ензимна теломераза.

Коментари