Публикация

Нов метод за ранна диагностика на гестационен диабет

Широката талия и високите нива на триглицеридите при бременните жени могат да бъдат използвани като ранен инструмент за скрининг на гестационния диабет.


Той представлява значителна опасност за общественото здраве с потенциално си отрицателно влияние върху здравето на бременните и бебетата им. Все още съществуващите тестове за диагностика са скъпи, отнемащи време и неприятни за бъдещите майки. Резултатите пък не са достъпни до сравнително късен етап от бременността.

Предишни изследвания са показали, че наднорменото тегло преди бременността е свързано с повишен риск от гестационен диабет.

Изследването, публикувано в Canadian Medical Association Journal, е проведено със 144 жени под 40-годишна възраст и показва, че широката талия и високите стойности на триглицеридите са свързани с по-високи нива на глюкозна непоносимост при бременните.

Едновременното наличие на коремни тлъстини и хипертриглицеридемия през първото тримесечие е свързано със значително повишен риск от диабет в по-късен етап.

Измерването на талията в комбинация с тест за триглицериди в първите месеци на бременността могат да бъдат полезни за подобряване на ранната диагностика на гестационния диабет, допълват учените.

Коментари